PolitikaPreporučeno

Fidesz, ANO i FPÖ formirali političku skupinu ‘Domoljubi za Europu’

Mađarski premijer Viktor Orban u nedjelju je objavio formiranje nove populističke političke skupine unutar Europskog parlamenta čije su sastavnice njegova stranka Fidesz, Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) Herberta Kickla i češka Akcija nezadovoljnih građana 2011 (ANO) koju predvodi Andrej Babiš.

“Političke promjene u Europi su počele! Danas smo pokrenuli novu političku grupu … Europljani žele tri stvari: #mir, red i razvoj. Sve što dobivaju od trenutne briselske elite je #rat, #migracije i stagnacija. U ovoj situaciji naša je dužnost provoditi volju birača. Danas su snage udružile tri političke stranke: najjača austrijska, najjača češka i najjača mađarska stranka. Naš cilj je postati najjača desničarska skupina u europskoj politici,” napisao je Orban na društvenom mikroblogu X.

Trojica lidera formalno su potpisala “patriotski manifest” koji zavjetuje “mir, sigurnost i razvoj” nasuprot “ratu, imigraciji i stagnaciji”.

FPÖ već djeluje unutar grupe Identitet i demokracija čiji su glavni članovi talijanska Liga i francusko Nacionalno okupljanje.

Novo savezništvo, nazvano “Domoljubi za Europu”, treba još najmanje četiri dionika iz različitih članica Europske unije kako bi zadovoljio uvjete za formiranje parlamentarne grupe.

ANO je prošlog tjedna objavio da napušta Obnovimo Europu koju predvodi francuski premijer Emmanuel Macron.

Fidesz je iz Europske pučke stranke, najsnažnije grupe EP-a, istupio u 2021. godini otkad je djelovao neovisno, ali i tražio savezništva, uključujući s Europskim konzervativcima i reformistima predvođenima talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni.

Sve su tri stranke, a osobito FPÖ, iz nedavnih izbora za Europski parlament izašle kao nacionalni pobjednici sa snažnim mandatima.


Povezane vijesti

Comment here