Biznis i ekonomijaPreporučeno

Financijska nestabilnost, epohalni pad tržišne vrijednosti globalnih banaka

Reklamni oglas za melodramu "The War of Wealth" na Broadwayu iz 1896. prikazuje "nalet na banku" u Sjedinjenim Američkim Državama; Izvor: Strobridge & Co. Lith., United States Library of Congress

Credit Suisse, veličinom drugi zajmodavac u Švicarskoj, ovog vikenda vodi razgovore i pregovore o pozivu regulatora da prihvati pripajanje većem rivalu UBS AG i tako dokine višemjesečnu krizu koja je kulminirala nakon otkrića da su pojedine američke regionalne banke insolventne.

Reuters doznaje da će glavni financijski direktor Credit Suisse, Dixit Joshi, zajedno sa svojim timovima povesti niz razgovora i procijeniti strateške scenarije nakon što je švicarska središnja banka otvorila kreditnu liniju vrijednu 54 milijarde dolara.

>>>Švicarska središnja banka pružila pojas za spašavanje Credit Suisse, umirila tržišta

Tržišna vrijednost banke prošlog je tjedna oscilirala u fascinantnim razmjerima, da bi s petkom navečer bila za četvrtinu manja nego u ponedjeljak.

Dionica Credit Suisse u posljednjih je godinu dana propala za 75.34%; Foto: Google

Švicarski su regulatori u odgovoru na krizu UBS i Credit Suisse pozvali na spajanja ali niti jedna banka nema volje da to učini, rekao je jedan od izvora za Reuters, dodavši da regulatori nemaju ovlasti za prisilno pripajanje.

Financial Times piše da će upravni odbori obje banke kroz vikend razmotriti scenarije.

Autohtoni mediji istovremeno kontempliraju o usudu koji je snašao zajmodavca nekoć prihvaćenog kao oličenje financijske stabilnosti.

“Banke u trajnom stresu” objavio je na naslovnici dnevni list Neue Zürcher Zeitung.

U znaku šire ranjivosti, najmanje su četiri velika europska rivala, uključujući  Societe Generale i Deutsche Bank, ograničila trgovanje povezano sa Swiss Bank ili njezinim vrijednosnicama, doznao je Reuters od pet osoba s izravnim uvidom u situaciju.

>>>Nastavlja se propadanje skandalima uzdrmanog Credit Suisse, rejting na korak do ‘škarta’

“Ulazak Švicarske središnje banke bio je neophodan korak da bi se umirio plamen, ali možda neće biti dovoljan za obnovu povjerenja u Credit Suisse, stoga se razgovara o još mjera,” komentirao je Frederique Carrier, voditelj investicijske strategije u RBC Wealth Management.

Kontekst

Nevolje Credit Suisse stižu uslijed šire zabrinutosti za stabilnost financijskog sustava suočenog sa stezanjem monetarne politike Europske središnje banke i Federalnih rezervi.

Neizvjesnost je okinuo prošlotjedni kolaps Silicon Valley Bank (SVB), po veličini 16 zajmodavca u Americi koji je brzo iskupljen iako je 89% njegovih klijenata bilo neosigurano.

>>>‘Katastrofalno’ iskupljenje američkih banaka ljuti europske regulatore | FT

Američke banke ovog su tjedna 30 milijardi dolara vrijedan pojas za spašavanje bacile i svojem manjem rivalu First Republic koji se također našao poljuljanim.

Velike i male, banke su od Federalnih rezervi u posljednjim danima zatražile rekordnih 153 milijardi dolara likvidnosti.

Navedeni i drugi manevri reflektiraju “opterećenje financiranja i likvidnosti banaka potaknuto slabljenjem povjerenja deponenata,” odvagnuli su ovog tjedna iz agencije za ocjenjivanje kreditnog rejtinga Moody’s koja je izglede američkog bankovnog sustava revidirala u “negativne”.

Američki regulatori i zajmodavci također su započeli s propitivanjem gorostasnog zajmodavca Goldman Sachsa čija je uloga u rašomonu trenutačno nejasna.

>>>‘Nešto se upravo lomi’ | nestabilnost financijskog sustava potpirila bojazan od recesije

Financial Times javlja da je banka uslijed previranja izgubila najmanje 200 milijuna dolara.

Isti izvor u široj perspektivi bilježi da su dionice globalnih banaka u desetak dana združeno izgubile 459 milijardi dolara svoje vrijednosti.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Financijska nestabilnost, epohalni pad tržišne vrijednosti globalnih banaka 18/03/2023 […]

  2. […] Financijska nestabilnost, epohalni pad tržišne vrijednosti globalnih banaka 18/03/2023 […]

Comment here