Politika

‘Fiskalni sokol’ Paschal Donohoe novi predsjednik Euroskupine

Paschal Donohoe; Foto: European Union

Irski ministar financija Paschal Donohoe izabran je u četvrtak za novog predsjednika Euroskupine, neformalnog tijela koje okuplja ministre i ministrice zemalja europodručja kako bi raspravljali o pitanjima povezana s eurom.

U drugom izbornom krugu, većina ministara financija 19 zemalja članica glasala je na videokonferenciji da Donohoe naslijedi portugalskog kolegu Maria Centenoa.

“Čast mi je što sam izabran za novog predsjednika eurogrupe”, napisao je Donohoe na Twitteru. “Radujem se zajedničkom radu s kolegama u idućem razdoblju kako bi osigurali pošten i uključiv oporavak za sve”, dodao je.

“Kao predsjednik, gradit ću mostove među svim članicama eurozone i  surađivat ću sa svim državama članicama”, istaknuo je Donohoe koji će novu dužnost obavljati iduće dvije i pol godine.

>>>Euroskupina prihvatila pismo namjere, objavljen akcijski plan za ulazak u ERM-2 i bankovnu uniju

Najavio je da mu je hitan prioritet “odrediti zajednički put oporavka Europe, ojačati gospodarstvo eurozone i promovirati održiv rast država članica i njihovih građana”.

Iako pojedinosti glasanja nisu objavljene, Donohoe je prema pravilima morao osigurati potporu deset od 19 članica. Konkurenti su mu bili Pierre Gramegna iz Luxembourga i Španjolka Nadia Calvino.

Taj 45-godišnji političar član je liberalno-konzervativne stranke Fine Gael i bio je irski ministar financija od lipnja 2017. I ranije je obnašao utjecajne dužnosti poput ministra prometa i europskih poslova.

Čelnik eurozone postaje u izazovnim vremenima, nakon što je Europska komisija procijenila da će gospodarstvo eurozone u 2020. pasti za 8,7 posto.

Za razliku od Calvino, Donohoe slovi kao “fiskalni sokol”, odnosno političar koji se protivi rastu državne potrošnje i deficita.

Calvino kaže da jedan ministar eurozone nije održao svoje obećanje

Španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calvino, kojoj je nedostajao jedan glas da bude izabrana za čelnicu Euroskupine, rekla je u petak da jedan ministar nije održao svoje obećanje da će ju podržati.

“Imali smo deset osiguranih glasova. Netko nije učinio ono što je rekao da hoće”, kazala je Calvino u intervjuu za radio postaju SER. “Glasanje je tajno i u ovom slučaju bilo je na daljinu.”

Donohoe je pobijedio Calvino za jedan glas.

Ona je odbila reći što misli tko je ta osoba koja joj je u zadnji trenutak uskratila potporu.

Calvino je bila osigurala potporu Francuske, Njemačke, Italije i Portugala. Te zemlje predstavljaju više od 80 posto stanovništva i gospodarstava eurozone, kazala je Calvino u petak.

>>>Tarand: imenovanje Maletić u ERS je ‘bizantinska kalkulacija’ Plenkovića

Za razliku od Calvino, Donohoe slovi kao “fiskalni sokol”, odnosno političar koji se protivi rastu državne potrošnje i deficita.

On se također protivi potencijalnom EU oporezivanju digitalnih tvrtki, dok su Calvino i španjolska vlada snažni zagovornici tog poreza.

“Vizija Europe koju ta zemlja ima nije u skladu s onom koju mi imamo”, rekla je Calvino.

Grabancijaš/Hina