Biznis i ekonomija

Fitch prognozira poniranje hrvatskog BDP-a za 5.5%, propinjanje nezaposlenosti na 9%: COVID-19  

Agencija za procjenu kreditnog rejting Fitch prvog je travnja u izvanrednoj reviziji dugoročne izglede Hrvatske umanjila iz pozitivnih u stabilne i potvrdila investicijsku razinu na BBB-. Revizija je originalno najavljena za 5. lipnja, ali se agencija odlučila na raniju procjenu jer vjeruje da to zahtjeva “razvoj situacije” u zemlji.

Fitch u obrazloženju izmjene izgleda prognozira kontrakciju BDP za 5.5 posto u tekućoj godini, nakon rasta za 2.9% u 2019., podcrtavajući pritom utjecaj pandemije koronavirusa SARS–CoV-2 na turizam.

>>>Riječ ‘recesija’ nije primjerena za opis situacije, njemački BDP mogao bi pasti do 20%: Ifo

“Hrvatska je visoko ovisna o turizmu i aktivnostima vezanim za turizam, procjena je da ti sektori u BDP-u sudjeluju s 25%, a sličan je i njihov udio u totalnoj zaposlenosti. Prema Eurostatu, omjer turizma u ukupnoj domaćoj opskrbi iznosi 9,8%, što je daleko najveća brojka u EU-u (gdje je prosjek 3,4%).”

Fitch pretpostavlja da će uslijed domaćih i međunarodnih zabrana kretanja te slabih ekonomskih uvjeta u ključnim turističkim tržištima Njemačke, Italije, Austrije i Slovenije ukupni pad aktivnosti u turizmu za čitavu 2020. godinu iznositi blizu 50%. Udar na turizam i druge uslužne djelatnosti će imati značajan učinak na zaposlenost, potrošnju, investicije i izvoz, što će dijelom ublažiti krizne mjere Vlade.

>>>Sažetak danas potvrđenih, 30 milijardi kuna vrijednih mjera za pomoć gospodarstvu: COVID-19

Fitch očekuje postupni oporavak ekonomije u 2021. godini kad će BDP porasti blizu 3% na krilima uslužnog sektora i oporavka izvoza. Procjena je temeljena na pretpostavci da će se turizam brzo oporaviti a makro-fiskalna stabilnost održati.

>>>Hrvatski BDP usporava na 2,6% u 2020. i 2,3% u 2021.: Zimska prognoza Komisije

Agencija prognozira skok nezaposlenosti na 9% u 2020. i njezin daljnji usporeni rast na 9.5 posto u 2021. godini nakon čega bi se situacija na tržištu rada trebala popraviti. Revizija je srednjoročne izglede za rast BDP-a zadržala na razini od 2.2% godišnje citirajući demografske trendove i slab napredak u primjeni strukturnih reformi.