Biznis i ekonomija

Ford izdvaja ‘e’ biznis, najavljuje skupo i agresivno odmjeravanje s Teslom

Ford Motor kompanija u srijedu je rekla da će osnažiti investicije u proizvodnju električnih vozila (EV) s prije najavljenih 30 na 50 milijardi dolara do 2026. godine.

>>>U 2021. prodano manje dizelaša nego hibrida | ACEA

Ford će jedinicu za proizvodnju EV-ja odvojiti od tradicionalnog biznisa s motorima na unutarnje izgaranje.

Najava stiže nakon što je glavni izvršni direktor Jim Farley signalizirao agresivni ulazak na tržište kojim dominira Tesla. Cilj je do 2026. osigurati kapacitete za izradu dva milijuna EV-ja godišnje, što je oko jedne trećine očekivane globalne proizvodnje.

>>>Tesla u 2021. prodao 936,172 električna automobila

Udjel automobila na električni pogonu u proizvodnim kapacitetima trebao bi do 2030. doseći 50%.

Dionice Forda neposredno su reagirale skokom za 8.4%.

Glavni financijski direktor John Lawler istovremeno je odvagnuo da prodor na novo tržište neće biti profitabilan prije predstavljanja sljedeće generacije električnih modela u 2025. godini.

>>>Ford predstavio prvi od 16 najavljenih električnih automobila: Mustang Mach-E

Iako Ford izdvaja svoj EV biznis, uz naziv Ford Model e, dvije će divizije nastaviti dijeliti tehnologiju i “najbolje prakse”, najavljeno je. Jedinice će s 2023. godinom odvojeno izvještavati o financijskim rezultatima.

>>>Rekordna pomama za Porscheima, pojedinci na isporuku čekaju do godinu dana

“Pozitivno gledamo na vijest jer ima snažnu industrijsku logiku i omogućit će ulagačima da zasebno procijene posao s električnim vozilima koji gubi novac,” napisao je u bilješci za klijente analitičar Wells Farga Colin Langan.

Pratite nas na Google vijestima