Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ford planira do 3.200 otkaza u Europi

Ford Next Generation Ranger Raptor, 2022.; Foto: Ford Motor Co

Ford Motor Co planira oko 3.200 otkaza širom Europe i povratak pojedinih divizija, uključujući rad na razvoju proizvoda, nazad u Sjedinjene Američke Država čija je aktualna administracija osigurala milijarde dolara poticaja za zelenu tranziciju i proliferaciju električnih vozila.

>>>Ford upozorio na inflaciju i akumulaciju troškova, dionica pala za 12%

Na najavu otpuštanja u ponedjeljak je reagirao moćni njemački sindikat IG Metall zavjetujući industrijske akcije preko cijelog kontinenta.

Sindikat je naveo da Ford planira do 2.500 otpuštanja u razvoju proizvoda i do 700 u administrativnim ulogama uz najveći danak u Njemačkoj.

>>>Ford izdvaja ‘e’ biznis, najavljuje skupo i agresivno odmjeravanje s Teslom

Radnici u tvornici u Kölnu gdje je zaposleno oko 14.000 ljudi – uključujući 3.800 u razvojnom centru u području Merkenich – o planovima su obavješteni u ponedjeljak na sastancima radničkog vijeća.

Glasnogovornik Forda u Njemačkoj za Reuters je odbio komentirati konsolidaciju i ponovio da pomak prema proizvodnji električnih vozila (EV) zahtjeva strukturne promjene.

>>>Daimler traži ‘iskren razgovor’ o povećem gubitku radnih mjesta, elektrifikaciji industrije

Dionici u automobilskoj industriji generalno očekuju da će elektrifikacija rezultirati povećim gubitkom radnih mjesta.

>>>EU: pet zemalja traži produljenje roka za zabranu motora s unutarnjim izgaranjem

Prema istraživanju ekonomskog instituta Ifo tranzicija prema električnim vozilima njemačke bi proizvođače do 2025. mogla lišiti potrebe za oko 100,000 radnika čiji su poslovi povezani s motorima na unutarnje izgaranje.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here