Biznis i ekonomijaPreporučeno

Formalni početak valutnog rata: Millennium Global

Peking je u ponedjeljak prvi put u 11 godina dopustio devalvaciju svoje valute iznad vrijednosti od 7 juana za dolar u potezu koji je snažno odjeknuo širom globalnih tržišta novcem.

Odluka kineskih vlasti da prekinu s obranom dosad “svete granice” tečaja ima velik simbolični, ako ne i ekonomski utjecaj jer pokazuje spremnost Partije da manipulaciju valute iskoristi za ublaživanje američkog pritiska na kinesku ekonomiju.

Potez označava i kraj relativnog mira na tržištu novca, posebice ako za sličnim mjerama posegnu druge, male ili velike ekonomije, piše Reuters.

“Ovo je formalno uvođenje valuta u trgovinski rat,” komentirao je Richard Benson, šef investicijskog portfelja u ogranku za tržište novca Millennium Globala i dodao da je teško procijeniti buduća kretanja jer ekonomski temelji sugeriraju kupnju dolara, dok rizik od potencijalnih protumjera Donalda Trumpa pojedine investitore tjera na suzdržanost od američke valute.

>>>Trump traži manipulaciju dolara

Kinesko popuštanje na tržištu danas je rezultiralo gubitkom vrijednosti valuta gotovo svake nacije čija je ekonomija povezana s globalizacijom i globalnom dominacijom dolara, navodi Reuters.