Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Fortuna’ započela s radovima na Sjevernom toku 2 u danskim vodama

Europsko-ruski konzorcij združen oko projekta Sjeverni tok 2 u nedjelju je izvijestio da je plovilo za postavljanje cjevovoda započelo s radom u danskim teritorijalnim vodama unatoč nastojanjima Sjedinjenih Država i Europskog parlamenta da zaustave njegovu završnicu.

Projekt, čiji je cilj isporuka ruskog plina u Europu bez tranzita kroz Ukrajinu, trpi pritisak Washingtona koji kroz Inicijativu tri mora i punktove kakav je LNG terminal na Krku traži ulaz na zajedničko europsko tržište iako je riječ o ekonomski apsolutno neodrživom modelu.

Europski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom nadnacionalne institucije poziva da zaustave Sjeverni tok 2 u odgovoru na uhićenje ruskog disidenta Alekseja Navalnija, no takav je poriv s gledišta realpolitike i realekonomije osuđen na neuspjeh budući da su dosadašnja ulaganja prevelika za odustajanje.

>>>Amerika saveznicima nudi novu vrstu plina, ‘plin slobode’: ministarstvo

Izgradnja cjevovoda, koji će udvostručiti kapacitet postojećeg Sjevernog toka između Rusije i Njemačke, nakratko je zamrznut u prosincu 2019. godine nakon što je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zaprijetila sankcijama tvrtki Allseas čiji je brod posebne namjene radio na plinovodu.

“Fortuna”

Trump je na zadnji dan predsjedanja nametnuo sankcije i kompaniji KVT-RUS u vlasništvu broda za postavljanje cjevovoda Fortuna, zabranivši američkim kompanijama poslovanje s tvrtkom i zamrzavajući njezinu imovinu u Sjedinjenim Državama.

>>>LNG terminal na Krku 1. siječnja prima prvi teret za porezne obveznike

“Teglenica Fortuna je započela s izgradnjom koridora u danskim vodama Europske ekonomske zajednice, ususret nastavku konstrukcije Sjevernog toka 2,” rekli su u nedjelju iz konzorcija. “Svi se radovi izvode u skladu s odgovarajućim dozvolama.”

(Konzorcij) Sjeverni tok 2 je citirao odluku Danske pomorske uprave o nastavljanju radova s 15. siječnjem. Grupa je ranije najavila da će aktivnosti uključivati pripremne radove i testiranja nužna za postavljanje cijevi.

Njemačka, čija kancelarka Angela Merkel odbija svaku pomisao o prekidu projekta, prošloga je mjeseca Fortuni omogućila brzinsko postavljanje cjevovoda duljine 2.6 kilometara u njemačkim vodama. Danski su regulatori tada najavili da će se izgradnja u njihovom moru nastaviti sredinom siječnja.

>>>Zakonito zaustavljanje Sjevernog toka 2 ‘gotovo nemoguće’: udruga njemačkih poduzetnika

Gazprom je zajedno sa svojim europskim partnerima završio oko 90% plinovoda čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 9.5 milijardi dolara.

Uz ruskog naftnog teškaša, glavni dionici Sjevernog toka 2 su njemački Uniper i BASF Wintershall Dea, britansko-nizozemski Shell, austrijski OMV i francuska energetska kompanija Engie.

via Reuters