FunPreporučeno

FOTO: nema se kuna za fotku nove kovanice od 25 kuna pa mediji rade pizdarije

Grabancijaš donosi prigodnu fotografiju gorske kune u javnom vlasništvu

Prigodnom kovanicom od 25 kuna Hrvatska narodna banka će obilježiti 25. obljetnicu uvođenja kune kao novčane jedince Republike Hrvatske.

Hrvatska kuna je, naime, postala službena valuta 30. svibnja 1994. godine, na tadašnji Dan državnosti. Kuna je tada kao službena novčana jedinica zamijenila hrvatski dinar, koji je kao prijelazno sredstvo plaćanja nakon osamostaljenja Hrvatske zamijenio valutu bivše države odnosno jugoslavenski dinar.

Ove se godine tako obilježava 25 godina od uvođenja kune, a uz prigodnu kovanicu Hrvatska narodna banke i Arheološki muzej će 30. svibnja otvoriti i izložbu “KUNA – 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske”.

Isti će dan, 30. svibnja središnja banka pustiti u optjecaj i prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna, a bit će izdano 30.000 komada, piše Hina na čijim je stranicama objavljena fotografija lica, ali ne i naličja dolazeće numizmatičke poslastice.

Fotke su skupe, mediji u egzistencijalnoj krizi… što ćeš?

Grabancijaš je kao medijski startup u razvojnoj fazi projekta puno promišljao o fotografijama, osigurao pojedine servise vezene za izvještavanje o i iz EU-a, ali u prvoj fazi odustao od domaćih poslužitelja.

Fotke su naime, pogotovo za medijski startup, nedostižno skupe, što je OK. Mi interno držimo da one i trebaju držati cijenu, mi štujemo struku i drago nam je da se foto-umjetnici opiru generalnom, reklo bi se “strukturnom” dampingu cijena honorarnog i inog rada. Napokon, mi se radujemo danu kad ćemo zaposliti i pošteno platiti redakcijskog fotografa ili posegnuti za uslugama foto-servisa za koje znamo da dijele sudbu novinara i aktivno (ne)zaposlenih građana.

Za ilustraciju navedene, prekarne situacije, sjajno služi jučerašnja vijest o prigodnoj kovanici jer je njezina fotografija izostala na službenim stranicama Hrvatske narodne banke (od koje generalno ništa koristi), pa ju u gotovo ekskluzivnoj maniri nudi Hrvatska izvještajna agencija.

Suočeni sa skučenim proračunima, ali neupitnom voljom da informiraju javnost, naše kolege su ponudile par sjajnih vratolomija, a prva koja nam je zapela za oko je Jutarnjeg lista koji je posegnuo za fotografijom kovanice od 25 kuna objavljenom 22. svibnja 2017. godine povodom 25 obljetnice primanja Republike Hrvatske u Ujedinjene narode.

Preslatko, iako fejkasto, Jutarnji je uz navedenu fotografiju kovanice s jasno vidljivim logoom UN-a, opalio oznaku FOTO i čitatelje pozvao na gledanje:

Korak dalje, ili možda par koraka predaleko, otišla su 24sata gdje su vijest popratili “infografikom” na kojoj pišu bedastoće. Primjerice, informativni tekst s niti vodiljom ravno u srce UN loga navodi da zapravo gledate u “grančice hrasta lužnjaka s plodovima i grančicu lovora u cvatu”. U popratnom tekstu piše i da je “na kovanici kružno ispisano ‘Obljetnica uvođenja kune’ te ’30. 5. 1994. – 30. 5. 2019.” dok na slici jasno možete vidjeti tekst o obilježavanju hrvatskog ulaska u UN i datume 22. V. 1992. i 22. V. 2017.

That’s batshit crazy, brooos ; ).

Kladimo se u negativnu kamatnu stopu od dvije lipe da su kolege iz Novog lista, poput nas, za ilustracijom posegnule nakon spominjanja fikusa u HNB-u.  

Kozmetičke izmjene

Inače, autor idejnog i likovnog rješenja prigodne kovanice kojom će se obilježiti 25 godina uvođenja kune je akademski kipar Damir Mataušić koji nije značajno odskočio od svoje izvedbe povodom obljetnice ulaska RH u UN.

Nova prigodna kovanica ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, izrađena je od dvodijelne kovine – jezgra od slitine bakra (92 posto), aluminija (6 posto) i nikla (2 posto), a prsten od slitine srebrnasta sjaja (75 posto bakra i 25 posto nikla).

Na licu prigodne kovanice unutar jezgre je simbolični prikaz kovanog novca na kojemu se kružno uz rub nalazi 25 kružića koji simboliziraju 25 godina od uvođenja kune kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj. U sredini jezgre je broj “25.”, koji označuje redni broj obljetnice. Kroz konture brojčane oznake vidi se kuna zlatica okrenuta nadesno, a njezino je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku.

Iznad jezgre, kružno unutar prstena je tekst “Obljetnica uvođenja kune”, a ispod jezgre, kružno, u donjem dijelu unutar prstena datumi “30. 5. 1994. – 30. 5. 2019.”.

Na plohi je naizmjenični prikaz dvadeset i pet polja koja simboliziraju grb Republike Hrvatske te dvadesetpetogodišnje razdoblje od uvođenja kune.

Na naličju kovanice je u središnjem dijelu jezgre ispisana brojčana oznaka nominalne vrijednosti “25”, kroz konture se vidi kuna zlatica okrenuta nadesno, a njezino je tijelo ukomponirano u brojčanu oznaku. Iznad toga je prikaz grba Republike Hrvatske.

Iznad brojčane oznake, lijevo, na površini prstena položena je grančica hrasta lužnjaka s plodovima, a desno, na prstenu ispisan natpis “Republika Hrvatska”.

Ispod brojčane oznake, lijevo, unutar prstena kovanice ispisan je naziv novčane jedinice “kuna”, a desno, na površini prstena, položena je grančica lovora u cvatu.

Ako imate lupu, izgled nove kovanice možete pogledati na letku Arheološkog muzeja:

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Hina