FunPreporučeno

FOTO: pogledajte vizualnu čaroliju umjetničke gerile na Spomeniku revolucije naroda Moslavine  

“Tajnovita” mađarska umjetnička gerila ovog je proljeća pod okriljem noći infiltrirala Podgarić u Moslavini i potajice priredila vizualnu čaroliju na monumentalnom spomeniku narodnoj revoluciji kipara Dušana Džamonje.

>>>FOTO: Lana’s Duckass obilježava desetgodišnjicu rada kick-ass šalicama o ‘životnom ciklusu’

Kolektiv, poznat kao “Secret Mapping Experiment” koristi visokoučinkovite projektore za oživljavanje zgrada, mašinerije i znamenitosti širom svijeta, nikad unaprijed ne otkrivajući lokacije svojih akcija i uvijek s fantastičnim rezultatima.

Foto: Secret Mapping Experiment

Antifašistički vjesnik podsjeća da je Moslavačka gora tijekom Narodnooslobodilačkog rata bila ustanička i partizanska baza Moslavine i šireg područja, koje se prostiralo sve do Zagreba.

Foto: Secret Mapping Experiment

U blizini sela Podgarić, 1942. godine bila je osnovana partizanska bolnica s nazivom “Stara konspiracija”. S vremenom je Podgarić postao centar ustanka, u njemu je boravilo Povjerenstvo Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske za sjevernu Hrvatsku, podignute su bolnice i radionice, a u samom mjestu organizirani su razni tečajevi i održavale se kazališne predstave.

Foto: Secret Mapping Experiment

Spomenik revolucije naroda Moslavine našao se na “našoj listi jer njegova arhitektura izgleda čudesno, gotovo kao neka vrsta duhovnog totema,” izjavio je pod uvjetom anonimnosti član Secret Mapping Experiment za Time Out Croatia i dodao da je “podjednako impresivna i povijest” iz koje je niknuo.

Foto: Secret Mapping Experiment

Fotografije su preuzete uz dozvolu mađarske Let it Be! art agencije čija kuratorica Andrea Kovács Hrvate kaže da bi grupu veselilo gostovanje u hrvatskim galerijama.

>>>Secret Mapping Experiment na tumblru

Foto: Secret Mapping Experiment

Pratite nas na Google vijestima