FunPreporučeno

Fotofora morski psić stvara oblake svjetlosti  

Mollisquama mississippiensis; Foto: Michael Doosey, Sveučilište Tulane

U Meksičkom zaljevu znanstvenici su otkrili sićušnu novu vrstu morskog psa koji svijetli u mraku i povremeno iz unutarnjih žlijezda, smještenih blizu prednjih peraja izlučuje fluorescentnu tekućinu.

To je tek treća među više od 500 dosad poznatih vrsta morskih pasa za koje se vjeruje da izlučuju fluorescentnu tekućinu, piše Science Alert.

“Činjenica da je u Meksičkom zaljevu pronađen samo jedan primjerak ove vrste morskog psa i da je klasificiran kao nova vrsta dovoljno govori o tomu koliko malo znamo o tome području i koliko još novih vrsta u tim vodama čeka da ih otkrijemo.”

Henry Bart

Znanstvenici su ovu vrstu nazvali Mollisquama mississippiensis ili ‘američki džepni morski pas’ jer doseže dužinu od samo 55 cm.

Blizu prednjih peraja ima vrećice s unutarnjim žlijezdama koje podsjećaju na džepove, a iz njih povremeno ‘špricne’ fluorescentnu tekućinu poput oblačića. Ona im vjerojatno služi da se zaštite od grabežljivaca, kaže ihtiolog iz Državne uprave za oceane i atmosferu dr. Mark Grace.

Primjerak mužjaka koji je tek došao na svijet i dugačak je samo 14 cm, pronađen je tijekom istraživanja o kitovima u Meksičkom zaljevu koji su se ondje provodili 2010. godine.

Znanstvenici su ga upravo klasificirali kao novu vrstu i jedan je od samo dva džepna morska psa pronađena dosad u svijetu.

Dr. Grace kaže da je proveo tri godine identificirajući prikupljene primjerke. “Ovaj je primjerak bio u posljednjoj vreći koju sam otvorio. U znanosti sam već četrdesetak godina, no ovakvu vrstu još nisam susreo”, kazao je.

Još jedan primjerak džepnog morskog psa poznat znanosti je odrasla ženka dugačka četrdesetak centimetara, uhvaćena 1979. godine u Pacifiku ispred obala Perua. Nazvali su je Mollisquama parini.

Zasad ihtiolozi znaju da džepni morski psi žive duboko pod oceanskom površinom, preciznije na oko 330 metara dubine.

“Činjenica da je u Meksičkom zaljevu pronađen samo jedan primjerak ove vrste morskog psa i da je klasificiran kao nova vrsta dovoljno govori o tomu koliko malo znamo o tome području i koliko još novih vrsta u tim vodama čeka da ih otkrijemo”, kazao je direktor Instituta za istraživanje biološke raznolikosti u Tulaneu, Henry Bart.

>>>U bezdanu Marijanske brazde otkrivene bakterije koje ‘jedu naftu

Znanstvenici su upotrijebili rendgenske snimke i CT snimke visoke rezolucije da bi dobili što bolji uvid u vanjštinu i u unutrašnjost organa ove vrste morskog psa te ustanovili u kolikoj se mjeri dva primjerka razlikuju.

Ustanovili su da Mollisquama mississippiensis ima manje kralježaka i da mu je tijelo prekriveno fotoforama (svjetlilima), što kod originalnog američkog džepnog morskog psa (Mollisquama parini) nije zamijećeno.

Podaci o istraživanju objavljeni su u stručnome časopisu Zootaxa.