Biznis i ekonomija

Fragaria teško oštetila dobavljače, utjecala na cijenu lubenica: AZTN

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) javlja o završetku upravnog postupka protiv otkupljivača Fragaria d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu pokrenutog po službenoj dužnosti nakon dvije anonimne prijave zaprimljene elektroničkom poštom u srpnju 2018. godine.

AZTN je kroz postupak utvrdio da je Fragaria iskoristila značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima lubenica.

Agencija je, među ostalim, utvrdila da je Fragaria s dobavljačima sklopila nejasne ugovore, u pojedinim slučajevima naplaćivala cassa sconto (popust za avansno plaćanje) u višem postotnom iznosu od ugovorenog i otkupljivala lubenice I. klase, odnosno prve kvalitete, po otkupnoj cijeni lubenica za II. klasu čime je na netransparentan način umanjila vrijednost lubenice standardne kvalitete.

>>>Komisija traži transparentno praćenje cijena u lancu opskrbe hranom

“Sve opisane povrede predstavljaju teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP) u lancu opskrbe hranom za koje se pravnoj osobi može izreći upravno–kaznena mjera u iznosu do najviše 3,5 milijuna kuna.

AZTN je uzimajući u obzir težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povrede za dobavljače, kao i utvrđene olakotne okolnosti, izrekao Fragariji upravno-kaznenu mjeru u visini od 350 tisuća kuna. Ovom upravnom-kaznenom mjerom ostvarit će se cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od kršenja odredbi ZNTP-a i to ne samo u odnosu na otkupljivača Fragariu, već i svih drugih trgovaca, otkupljivača i/ili prerađivača,” navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama AZTN-a.