PolitikaPreporučeno

Francuska ljevica zavjetuje dekrete, 90-postotni porez na bogatstvo

Francuska Nova narodna fronta (NFP), nakon recentnih izbora najsnažnija parlamentarna grupa, ususret formiranju vlade traži implementaciju svojih ljevičarskih politika, uključujući oštar porez na bogatstvo i kontrolu cijena naftnih derivata.

“Predsjednik za premijera mora imenovati nekoga iz Nove narodne fronte da provede program NFP-a, cijeli program i ništa osim programa,” rekao je Manuel Bompard iz krajnje desno ustrojene stranke La France Insoumise (Nepokorena Francuska) koju predvodi gorljivi Jean-Luc Mélenchon.

Iako je ljevica osvojila najviša mandata, ona ostaje daleko od apsolutne većine zbog čega većina analitičara očekuje zakonodavnu paralizu i nove izbore nakon minimalnog roka od godinu dana.

Mélenchon ima drugačije gledište i inzistira da NFP neće gubiti vrijeme, već će svoje gospodarske politike implementirati kroz dekrete, “kao što je to opetovano činila Macronova vlada” nakon gubitka apsolutne većine na izborima u 2022. godini.

France24 piše da su drugi, umjereniji dionici ljevice, pažljiviji i razboritiji. Socijalist Raphaël Glucksmann, čija je stranka dobro prošla na izborima za Europski parlament, svoje je koalicijske kolege javno pozvao da se “ponašaju odraslo”.

“Mi smo ispred, ali smo u podijeljenom parlamentu”, rekao je. “Morat ćemo razgovarati, raspravljati, sudjelovati u dijalogu.”

NFP je svoj ambiciozni gospodarski program predstavio u lipnju, njegove okosnice uključuju:

  • povećanje minimalne plaće
  • kontrolu cijena osnovnih potrepština i usluga; hrane, električne energije, nafte, benzina i plina
  • smanjenje dobi za ostvarivanje prava na mirovinu na 60 godina života
  • novi porez od 90% na bilo koji godišnji prihod iznad 400.000 eura
  • goleme investicije u zelenu tranziciju i javne usluge

Grabancijaš/France24/Sky NewsPovezane vijesti

Comment here