PreporučenoTech

Francuska najavila cijepljene protiv ptičje gripe

Francuska će ujesen započeti veliki program cijepljenja protiv ptičje gripe nakon što su ispitivanja na patkama pokazala “zadovoljavajuću učinkovitost”, najavilo je u petak tamošnje ministarstvo poljoprivrede.

>>>Komisija odobrila Pfizer/BioNTech cjepivo, navela značajke mRNK tehnologije

Ptičja gripa u posljednjih je 18 mjeseci zabilježena širom svijeta, na farmama je ubijeno više od 200 milijuna ptica.

Francuska je nateže pogođena zemlja u Europi, uz aktualna žarišta u jugozapadnim dijelovima zemlje gdje uglavnom stradavaju patke.

Vlasti su prošlog mjeseca predbilježile 80 milijuna doza cjepiva, no tender neće biti zaključen prije konačne odluke francuske agencije za sigurnost zdravlja ANSES.

>>>Širi se ptičja gripa, prijeti postojanim ‘ratom protiv peradi’

“Ovi povoljni rezultati dali su dovoljna jamstva za pokretanje kampanje cijepljenja već u jesen 2023. godine,” napisalo je ministarstvo poljoprivrede na svojoj web stranici.

Većina  zemalja svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, zazire od cijepljena peradi jer ono podrazumijeva ograničenja u trgovini.

>>>Čitava Britanija proglašena ‘Zonom prevencije ptičje gripe’

Reuters je u ožujku izvijestio da su za potencijal novog tržišta zainteresirane mnoge farmaceutske tvrtke koje u portfelju već imaju cjepivo protiv virusa H5N1 ili poput Moderne razvijaju njegove sintetičke, mRNK inačice kakve su debitirale s pojavom bolesti COVID-19.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima