PolitikaPreporučeno

Francuska otvaranje pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije gura u 2020.

Francuska je ovog tjedna poručila svojim europskim kolegama da se zasad protivi otvaranju pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU-om, otkrili su diplomatski izvori.

Više od pola zemalja članica EU-a, kao i najviši dužnosnici u Uniji, nastoje nagraditi dvije balkanske zemlje zbog provedenih reformi otvaranjem pretpristupnih pregovora.

>>>Pendarovski o pristupnim pregovorima: Što da ja kažem građanima? Kad će to svjetlo na kraju tunela?

Upozoravaju da će Rusija, Kina i Turska iskoristiti “strateški vakuum” u problematičnoj regiji ako EU ne održi opipljive izglede tim zemljama.

No, Pariz smatra da se EU trenutno suočava s previše izazova i zato ne može dopustiti ulazak dviju zemalja s Balkana, regije koja ima ožiljke iz rata 1990-ih i bori s kriminalom i korupcijom.

>>>Vučić, Zaev i Rama obećali otvorene granice, formiranje ‘malog Schengena’: VIDEO

Francuska smatra da se EU prvo treba reformirati iznutra i pristupiti klimatskim promjenama i migracijama s većom snagom i jedinstvom, dok Sjeverna Makedonija i Albanija trebaju provesti još reformi prije početka pregovora za članstvo u EU.

>>>Bruxelleski kuloari: ‘mi se pretvaramo da želimo proširenje, oni da provode reforme’

“Trebaju učiniti dodatne napore. Pregovori se ne mogu otvoriti u listopadu ove godine, morat ćemo preispitati situaciju u 2020.”, rekao je francuski dužnosnik.