PolitikaPreporučeno

Francuska: regionalni izbori testiraju kotaciju ‘pripitomljene’ Le Pen, slabost Macrona

Marine Le Pen
Marine Le Pen; Foto: The Telegraph/YouTube

Francuski glasači ove nedjelje izlaze na regionalne izbore koji će, nepunih godinu dana prije predsjedničkih, ponuditi uvid u kotaciju “pripitomljene” liderice krajnje desnice Marine Le Pen.

Analitičari i ankete sugeriraju loš dan za predsjednika Emmanuela Macrona i njegovu stranku En Marche! (Republika u pokretu) koja nakon mučne godine zaključavanja, policijskih satova i drugih pandemijom uvjetovanih ograničenja prema projekcijama neće osvojiti nijednu od 13 regija kontinentalne Francuske.

Le Pen je tijekom kampanje kapitalizirala na pandemijom otvorenim pitanjima o temeljnim slobodama, redu, zakonu i ustavu, pritom generalno izbjegavajući “radikalne izlete” koji su u prošlosti odvraćali birače.

>>>Francuska: od početka lipnja oko 30 napada na lokalne urede Republike u pokretu

“Ona u očima Francuza djeluje manje ekstremno, manje opasno po demokraciju, nego što je bila prije jednog desetljeća,” rekao je Brice Teinturier, analitičar pri agenciji za ispitivanje javnog mnijenja IPSOS, za Reuters.

>>>Nacionalno okupljanje dobilo izbore u Francuskoj – Marine Le Pen 24:Macron 23 zastupnika

Ankete sugeriraju da njezino rebrendirano Nacionalno okupljanje ponajbolje izglede za prekretnicu ima na jugu Francuske, u regijama oko Marseillea i Nice, gdje jedan od istaknutih članova stranke, bivši konzervativni ministar, prema jednoj od projekcija pobjeđuje čak i odmjeravanju s predstavnicima svih drugih stranaka zajedno.

>>>Građanin ošamario Macrona | VIDEO

Analitičari drže da bi osvajanje jedne regije, prvi put u povijesti Nacionalnog okupljanja, osnažilo Le Pen ususret predsjedničkim izborima, te ujedno predstavljalo pljusku u lice Macrona koji je sebe i svoju stranku ocrtao kao branu protiv krajnje desnice.

Comments (1)

  1. […] Francuska: regionalni izbori testiraju kotaciju ‘pripitomljene’ Le P… 20/06/2021 […]

Comments are closed.