PreporučenoTech

Francuska usvojila obvezu instalacije solarnih ploča na parkiralištima

Francuska je usvojila zakon koji traži da sva, nova i stara parkirališta s više od 80 parkirnih mjesta moraju biti prekrivena solarnim pločama.

>>>EU podržao projekt ulaganja u solarne elektrane na parkiralištima Cresko-lošinjskog arhipelaga

Senat je regulativu potvrdio uslijed širih nastojanja Europske unije da se otrgne ovisnosti o ruskim energentima.

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona ima velike planove i priprema dojmljive investicije u obnovljive izvore s ciljem da se udio solara u proizvodnji električne energije udeseterostruči.

>>>Agrosolari ‘savršena prilika za Hrvatsku’ | Neoen

Za vlasnike parkirališta s 80 do 400 mjesta rok prilagodbe započinje 1. srpnja 2023. i ne smije trajati dulje od pet godina. Veća parkirališta imaju kraći rok i s novim se zakonom moraju uskladiti u tri godine uz uvjet da solarne ploče moraju pokrivati polovicu parkirnih mjesta.

>>>Komisija traži obvezu ugradnje solarnih panela, hitnu štednju – energetsku redukciju

Senat propisuje izuzeća od obveze, uključujući na parkiralištima za velike kamione za tešku robu ili drugim, povijesnim i zaštićenim područjima.

Industriji posvećen portal electrek piše da mjere uključuju i druge potencijale, poput izgradnje velikih solarnih farmi duž autocesta ili željeznica.

>>>Aktivist Piršić: uskoro ću se besplatno grijati i hladiti i voziti… biti energetski neovisan

Vlasti procjenjuju da plan, s osobitim fokusom na velika parkirališta trgovačkih i komercijalnih središta, autobusnih i željezničkih kolodvora, može generirati do 11 gigawatta energije godišnje što odgovara proizvodnji 10 nuklearnih reaktora.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima