Biznis i ekonomija

Francuski zastupnici usvojili zabranu kratkih domaćih letova | klimatske promjene

Agnes Pannier-Runacher; Foto: European Union

Francuski su zastupnici kasno u subotu usvojili zakon koji zabranjuje domaće letove na rutama koje se u manje od dva i pol sata moga prevaliti vlakom, javlja Reuters.

Mjera je dio šireg prilagođavanja zakonodavstva borbi protiv klimatskih promjena i ciljevima smanjenja emisija ugljika za 40% u 2030. u odnosu na razine iz 1990-ih.

>>>Iskupljenje Air Francea na pomolu | ministar

Glasanje se odigralo nekoliko dana nakon što je država najavila 4 milijarde eura za dokapitalizaciju Air France, čime će udvostručiti svoj udjel u glavnom nacionalnom avioprijevozniku koji je u stisci nakon što je pandemija ograničila putovanja.

Ministrica industrije Agnès Pannier-Runacher ranije je odbacila pozive i kritiku iz avioindustrije da nije dobar trenutak za zabranu pojedinih domaćih letova. “Mi znamo da avijacija doprinosi ugljičnom dioksidu i da zbog klimatskih promjena moramo smanjiti emisije,” rekla je za radio Europe 1. “Jednako tako, moramo podržati naše kompanije i ne dopustiti da zaostanu.”

>>>Francuska najavila eko-porez na sve odlazne letove, srušila dionice avioprijevoznika

Pojedini aktivisti za okoliš izražavaju nezadovoljstvo usvojenim zakonom, koji je blaži od inicijalno predloženog ukidanja ruta koje se vlakom mogu prijeći unutar četiri sata.

Prije trećeg i zaključnog glasanja u Narodnoj skupštini mjeru mora potvrditi Senat.