PolitikaPreporučeno

Frederiksen: presuda birača posve je jasna, blagostanje je glavni prioritet u Danskoj

Prema prvim službenim podacima danska ljevica je na jučerašnjim izborima osvojila 96, a Liberali 79 zastupničkih mjesta.

“Ovo su bili izbori o blagostanju i presuda birača posve je jasna. Od sada pa nadalje, blagostanje je glavni prioritet u Danskoj,”

Mette Frederiksen

Nordijski (švedski ili skandinavski, ako preferirate) model već je dugo zlatni standard socijalne države za ljevicu širom svijeta, ali strukturne reforme s postulatom pospješivanja konkurentnosti rušenjem cijene rada ili uvođenjem atipičnih i dugoročno suicidalnih ludorija kakav je rad bez radnog odnosa erodiraju i ta, najsnažnija utočišta ravnopravnosti i blagostanja dok istovremeno izazivaju građanski revolt.

>>>EU izbori u Danskoj: pala potpora euroskepticima

Obećanja liderice socijaldemokrata, 41-godišnje Mettee Frederiksen o povratku države blagostanja, odmicanju od mjera štednje i drugih neoliberalnih politika, kao i čvršći stav prema imigraciji dobro su rezonirala biračkim tijelom

“Ovo su bili izbori o blagostanju i presuda birača posve je jasna. Od sada pa nadalje, blagostanje je glavni prioritet u Danskoj,” izjavila je Frederiksen u pobjedničkom govoru.

Danski Socijalni demokrati izbornom pobjedom Skandinaviju dodatno usmjeravaju ulijevo, socijaldemokrati su ove godine već formirali vlade u Finskoj i Švedskoj.

Pratite nas na Google vijestima