Biznis i ekonomijaPreporučeno

G7 otpisao ugljen

Ilustracija/Thomas B./Pixabay

Sedam najvećih naprednih ekonomija svijeta u petak je postiglo sporazum o prekidu međunarodnog financiranja projekata povezanih s ugljenom do kraja ove godine i o postupnom povlačenju financijske potpore za sva fosilna goriva.

>>>EP usvojio Fond za pravednu tranziciju, označio početak kraja za plin, fosilna goriva

Grupa sedam nacija (G7) – Sjedinjene Američke Države, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan – u komunikaciji za javnost poručuje da “međunarodne investicije u ugljen moraju stati sada.”

“Obvezujemo se da ćemo poduzeti konkretne korake prema apsolutnom dokidanju novih izravnih vladinih potpora za proizvodnju toplotne energije ugljenom do kraja 2021. godine, uključujući svaku službenu razvojnu pomoć, financiranje izvoza, ulaganja i financijsku potporu za poticanje trgovine,” navodi se u izjavi čiji je sadržaj prvi prenio Reuters.

Današnja deklaracija snaži pritisak na druge zemlje, poput Kine, čija su gospodarstva još uvelike ovisna o ugljenu.

>>>Aktivistički investitor Hohn poveo kampanju za financijsko izgladnjivanje tvornica na ugljen

Prekid korištenja i financiranja fosilnih goriva prihvaćen je kao jedan od ključnih koraka u limitiranju globalnih temperatura na 1,5 stupnjeva Celzija u odnosu na razine iz predindustrijskih vremena, čime bi se, drže znanstvenici, izbjegle najrazornije posljedice klimatskih promjena.

Pratite nas na Google vijestima