Biznis i ekonomijaPreporučeno

G7 ubrzava dokidanje fosilnih goriva | skica

Lideri skupine sedam razvijenih demokracija (G7) u Italiji će potpisati obvezu o ubrzanoj tranziciji od fosilnih goriva.

“Napravit ćemo prelazak od fosilnih goriva u energetskim sustavima na pravedan, uredan i ravnopravan način, ubrzavajući radnje u ovom kritičnom desetljeću, kako bismo postigli nultu potrošnju do 2050. u skladu s najboljom dostupnom znanošću,” piše u nacrtu izjave koja se našla u posjedu Reutersa.

Skupina će također zavjetovati “postupno dokidanje postojeće nesmanjene proizvodnje električne energije iz ugljena u našim energetskim sustavima tijekom prve polovice 2030-ih.”

Lideri skupine G7 u Italiji; Foto: European Council

Lideri Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Japana, Njemačke, Francuske, Britanije i Italije svoje će “ambicioznije nacionalne klimatske planove” predstaviti na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih naroda (COP29) u studenom.

Skica potvrđuje predanost smanjenju emisija metana za 75% do 2030. godine u porivu koji izaziva veliku zabrinutost stočara s ove i one strane Atlantika i koji je lani izazvao veliku seljačku bunu u Nizozemskoj i drugim članicama Europske unije.

Skupina je u izjavi deklarirala i nastavak javnih investicija u prirodni plin, što bi moglo naljutiti i razočarati aktiviste i pobornike zaštite okoliša.

Relevantan dio proglasa uzgred otkriva za mnoge temeljni i istinski povod za dokidanje fosilnih goriva.

“U iznimnim okolnostima ubrzavanja postupnog ukidanja naše ovisnosti o ruskoj energiji, javno podržana ulaganja u plinski sektor mogu biti prikladna kao privremeni odgovor, ovisno o jasno definiranim nacionalnim okolnostima,” navodi se u nacrtu.Povezane vijesti