Biznis i ekonomijaPreporučeno

G7 zavjetovao ubrzano odricanje od svih fosilnih goriva

Grupa sedam najbogatijih nacija (G7) postigla je sporazum o smanjenju potrošnje prirodnog plina (LNG) i povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora uz zavjet o bržem odricanju od fosilnih goriva i dokidanju izgradnje novih termoelektrana na ugljen, rekla je u subotu francuska ministrica za energetsku tranziciju, Agnès Pannier-Runacher.

>>>‘Zelena tranzicija’ Europske unije deklasirana i izolirana na COP27

Ministrica je dodala da dionici još nisu postigli konsenzus o datumu za “izlazak iz ugljena”.

“G7 zemlje su dogovorile da prvi odgovor na energetsku krizu mora biti smanjenje potrošnje energije i plina… Prvi put ikada, G7 je rekao da moramo ubrzati postupno ukidanje svih neobuzdanih fosilnih goriva… Konačno, to šalje poruku o ubrzavanju obnovljive energije,” rekla je Pannier-Runacher u prvom danu dvodnevnih vijećanja o klimi i energiji u sjevernojapanskom gradu Sapporu.

Ciljevi i rokovi

G7 je odlučio prigrliti cilj “radikalnog povećanja električne energije generirane obnovljivim energijama,” potvrdila je za Reuters osoba upoznata s razgovorima.

>>>Von der Leyen o zelenoj tranziciji: stari je model razbijen i više se neće vratiti

Prema istom izvoru, koji je zatražio anonimnost, ministri također razmatraju numeričke ciljeve za povećanje kapaciteta solarne energije na najmanje 1 teravat i kapaciteta vjetroelektrane na moru na 150 gigavata do 2030. godine.

Predstavnici energetski siromašnog Japana u prvom su danu gurali status prirodnog plina kao tranzicijskog izvora energije, ali je njihov poriv dobio tek parcijalnu potporu.

>>>G7 otpisao ugljen

“Imperativi o opskrbi plinom samo su kratkoročni. To implicitno znači da mi ne možemo investirati u istraživanja novih plinskih kapaciteta,” rekla je Pannier-Runacher i dodala da su dionici podržali korištenje nuklearne energije kao jedno od prijelaznih rješenja.

>>>Plin je gotov! Plin je gotov! – Živio plin!

G7 je također podcrtao potrebu za financijsku potporu siromašnijih zemalja kako bi i one doprinijele smanjenju emisija.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] G7 zavjetovao ubrzano odricanje od svih fosilnih goriva 15/04/2023 […]

Comments are closed.