PolitikaPreporučeno

Gaidai: Kremina je pod kontrolom ‘Orkova’ | rat u Ukrajini

Ruski tenk u Ukrajini; Foto: Global News/YouTube

Ruske snage u utorak su osvojile istočnoukrajinski grad Kremina, potvrdio je regionalni guverner nakon povlačenja ukrajinske vojske.

“Kremina je pod kontrolom ‘Orkova’ (Rusa). Oni su ušli u grad,” rekao je Sergej Gaidai na brifingu za medije. “Naši su se branitelji morali povući. Oni su se ukopali na novim pozicijama i nastavljaju borbu protiv ruske vojske.”

>>>Papa Franjo promišlja o ‘Uskrsu rata’

Guverner nije precizirao trenutak u kojem je grad izgubljen, ali je naglasio da se napad odvijao “sa svih strana”.

“Nemoguće je procijeniti broj mrtvih među civilnom populacijom. Mi imamo službenu statistiku – oko 200 mrtvih – ali u zbilji imamo još mnogo više,” rekao je.

>>>Raketni, artiljerijski ili zračni – masovni uskrsni udari Rusije na Ukrajinu

Kremina, s predratnom populacijom većom od 18,000, prvi je grad čije je osvajanje potvrđeno u novoj ruskoj ofenzivi na istočnoj bojišnici čiji je početak koincidirao s Uskrsom.

>>>Započela je ‘Bitka za Donbas’ | rat u Ukrajini

Kapitulacija ruskim snagama otvara put prema značajno većem gradu Kramatorsku smještenom na zapadnim granicama Donjecke oblasti u kojem je ruski materinji jezik većini populacije.

Rusija je u novu ofenzivu krenula nakon preuzimanja kontrole nad urbanim dijelovima stradalničkog Mariupolja gdje otpor u utorak pruža tek nepoznati broj ukrajinskih vojnika zatočenih u podzemlju čeličane u gradskoj luci.

>>>Bitka za Mariupolj (tag)

Cilj njezinih aktualnih operacija je zauzimanje ukrajinske obale na Azovskom moru i stvaranje kopnenog pojasa, Novorusije, koji će spojiti regije na sjeveroistoku čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije invazije i poluotoka Krima koji je Rusija od Ukrajine anektirala u 2014. godini.

Foto: Washington Post

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters