Biznis i ekonomija

Gase se tiskare središnjih banaka

Predsjednik Feda Jerome Powell; Foto: CBS News/YouTube

Zapadnjačka jezgra središnjih banaka svijeta u četvrtak je nastavila s podizanjem referentnih kamatnih stopa i stezanjem monetarne politike sljedeći oštri kurs koji su u borbi protiv inflacije zacrtale američke Federalne rezerve (Fed).

>>>RH ulazi u recesijsku eurozonu i restriktivnu monetarnu politiku

Od globalnih velikana, jedino je Japan stopu zadržao neizmijenjenom, ali su potez odmah kaznili trgovci pa je nacionalna valuta, jen, propala na najniže razine u povijesti i provocirala prvu intervenciju na deviznom tržištu od 1998. godine.

Reuters u analizi piše kako bi rezime dana u središnjicama mogao biti u znaku prilagodbe kakva nije zabilježena od Globalne recesije koju je u 2007. godini okinuo krah američkog zajmodavca Lehman Brothers. Središnje su banke na krizu odgovorile kvantitativnim popuštanjem, iliti besramnim tiskanjem/stvaranjem kolosalnih količina novca, koji sada treba povući iz sustava.

Gašenje tiskara

Da je situacija dramatična, svjedoče današnja poskupljenja zaduživanja, koja označavaju kraj ere superlikvidnosti i “jeftinog novca”.

>>>Svjetska banka nazire globalnu recesiju

Ispod haube, kamatne stope za financijski sustav u Sjedinjenim Američkim Državama služe kao referente točke za cijenu zaduživanja širom svijeta. Kad Fed zatvori pipu, financijski su šokovi – široka revizija vrijednosti obveznica i dionica te drugih financijskih instrumenata – neizbježni.

Likvidacija i sterilizacija likvidnosti snaže vrijednost dolara i slabe druge valute s rezultatima vidljivima u opisanoj obrani Japana.

>>>Kanada traži ‘meko prizemljenje’, analitičari prognoziraju recesiju

“Intervencije na tržištu sklone su rezultirati … manje optimalnim gospodarskim ishodima nego što je to uobičajeno na tržištu,” napisao je u bilješci za klijente glavni ekonomist RSM-a, Joe Brusuelas. “Ali aktualni inflatorni šok može nadjačati zaziranje. Mi možda ulazimo u eru intervencionizma na deviznim tržištima.”

Sorry

Predsjednik Feda, Jerome Powell, u posljednjim je izjavama rekao da američki središnji bankari promatraju “prelijevanja” i rizike povezane s istovremenim hlađenjem monetarne politike, ali da je riječ o kolaterali i da je fokus uprave na stabilizaciji inflacije u Americi.

>>>Inflacija u SAD-u na najvišoj razini u 40-1/2 godina

“Izrazito smo svjesni što se događa u drugim svjetskim gospodarstvima, što to znači za nas i vice versa,” rekao je Powell tijekom konferencije posvećene posljednjim odlukama vijeća, odnosno “neuobičajeno velikom” povećanju referentne stope za 75 baznih bodova.

>>>Fed nastavio snažno stezanje monetarne politike

Unatoč tome, “mi imamo domaći mandat, domaće ciljeve” stabilne inflacije i maksimalne zaposlenosti. “Mi inflaciju moramo ostaviti iza nas. Volio bih da postoji bezbolni način da se to postigne. Ali ga nema,” rekao je.

U četvrtak je monetarnu politiku stegnulo još desetak središnjih banaka, od Indonezije do Norveške.

Uzde je još jednom potegnula i Banka Engleske koja se našla u neugodnom i neuobičajenom usudu jer se stezanje odigrava uslijed uranjanja u “cjelogodišnju recesiju”.

“Za zajmoprimce to će opet značiti značajno veće troškove (zaduživanja), a još uvijek nema stvarne kontrole nad rastućim troškovima života,” komentirala je Emma-Lou Montgomery, pomoćnica direktora u Fidelity Internationalu, za Reuters.

>>>Saxo Bank: gospodarstvo je slomljeno, UK očekuje duga i duboka recesija

Wall Street je nakon probave podataka završio u crvenom: Dow – 0.35%, S&P -0.84%, Nasdaq – 1.37%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Gase se tiskare središnjih banaka 23/09/2022 […]

Comment here