Biznis i ekonomijaPreporučeno

Gazprom: ‘viša sila’ zaustavila isporuku plina velikom europskom kupcu

Ruski državni energetski titan i monopolist na tržištu plina Gazprom 14. se srpnja pozvao na “višu silu” (lat. vis maior) i dokinuo isporuku prirodnog plina najmanje jednom velikom europskom kupcu, izvijestio je u ponedjeljak Reuters nakon ekskluzivnog uvida u dopis.

>>>‘Viša sila’ zaustavila veliku arteriju za isporuku ruskog plina kroz Ukrajinu, posljedice nejasne

Gazprom je u pismu naveo da preuzete obveze u opskrbi ne može ispuniti uslijed “izvanrednih” okolnosti na koje ne može utjecati.

Trgovački izvor za Reuters je rekao da se dopis odnosi na opskrbu kroz Sjeverni tok 1, žilu kucavicu za isporuku plina u Njemačku i drugdje.

>>>Rusija kažnjava Njemačku, smanjuje opskrbu i žari cijene na tržištu plina

Priziv više sile izgledno će osnažiti napetosti između Zapada i Rusije čiji su odnosi uslijed invazije na Ukrajinu najhladniji od hladnoratovskih godina.

Europska unija pruža snažnu podršku Ukrajini ali je ovisna o ruskim energentima.

Redoviti remont Sjevernog toka 1 započeo je 11. srpnja no pojedini se političari i analitičari pribojavaju da bi stanka mogla postati trajnija nakon što je njemački ministar gospodarstva loše odvagnutim riječima i pozivima na bojkot ruske nafte naljutio Kremlj.

>>>Započelo je poigravanje Rusije sa sudbinom Europe, Njemačke – remont Sjevernog toka 1

Među promatračima odmjeravanja trenutačno postoji široki konsenzus da bi dulji prekid opskrbe Sjevernim tokom 1 najsnažnije europsko gospodarstvo gurnuo u recesiju uz domino efekt u čitavoj Uniji.

>>>Godišnja cijena ruskih sankcija Njemačkoj oko pet milijardi eura | LNG

Vijeće Europske unije i Europska komisija u ponedjeljak su predstavili nove sankcije Rusiji i osnažili svoj ulog i ulogu u posredničkom ratu s još 500 milijuna eura.

Europa je od 24. veljače i početka rata Ukrajini isporučila oružje i vojnu opremu vrijednu 2.5 milijardi eura.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima