Biznis i ekonomijaPreporučeno

Georgieva: do trećine svijeta tone u recesiju

Kristalina Georgieva; Foto: Lukasz Kobus/EC

Za dobar dio svijeta 2023. bit će teška godina jer glavni motori globalnog rasta – Sjedinjene Američke Države, Europa i Kina – bilježe slabljenje gospodarskih aktivnosti, rekla je u nedjelju šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva.

>>>MMF pozvao na nastavak stezanja monetarne politike u EU i SAD

Nova će godina “biti teža od godine koju ostavljamo za sobom,” rekla je direktorica u nastupu na CBS TV-u.

“Zašto? Jer tri velika gospodarstva – SAD, EU i Kina – sva usporavaju simultano,” dodala je.

MMF je izglede globalnog ekonomskog rasta u 2023. revidirao u listopadu, citirajući frontalne vjetrove poput rata u Ukrajini, inflatorne pritiske i posljedično stezanje monetarne politike.

Samoranjavanje Kine

Direktorica je odvagnula da će u 2023. osobito trpjeti Kina koja je svoju striktnu i distopijsku politiku “nulte tolerancije” koronavirusa popustila tek u kulminaciji 2022. godine.

>>>Rekordni broj nacija koketira s bankrotom

“Prvi put u 40 godina izgledno je da će kineski rast u 2022. biti blizu ili ispod globalne stope rasta,” rekla je Georgieva.

Predvidjela je da će Kinu u prvim mjesecima 2023. uhvatiti “stihija” covid zaraza, što će izgledno dodatno osupnuti nacionalni, regionalni i globalni rast.

>>>Teško samoranjavanje Kine i stezanje Feda tresu grozničava tržišta

“U Kini sam bila prošli tjedan, u mjehuriću u gradu gdje je bilo nula COVID-a,” rekla je. “Ali to neće potrajati kad ljudi krenu putovati.”

>>>Amazon dijeli oko 10,000 otkaza, Bezos savjetuje suzdržanost od velikih izdataka

“Sljedećih nekoliko mjeseci bit će teško za Kinu, utjecaj na kineski rast bit će negativan, utjecaj na regiju bit će negativan i utjecaj na globalni rast također.”

“Najotporniji”

Direktorica je potom izdvojila SAD kao naciju koja ima ponajbolje šanse da 2023. godinu prebrodi bez uranjanja u recesiju koja bi mogla zahvatiti do trećine svjetskih gospodarstava.

“SAD je najotporniji,” rekla je, “mogao bi izbjeći recesiju. Mi vidimo tržište rada koje ostaje snažnim.”

>>>Nakon ‘kuge’, osvajanja i rata, stiže glad, nemiri

Situaciju je karakterizirala kao “miješani blagoslov” jer trendovi na tržištu rada otežavaju nastojanja Federalnih rezervi (Fed) da ohlade inflaciju cijena koje su lani zasjele na vrhuncima kakvi nisu viđeni u četiri desetljeća.

“Fed će (referentne) kamatne stope (za financijski sustav) možda morati držati stisnutima dulje kako bi spustio inflaciju,” rekla je Georgieva čije je bodro gledište u disonanci s posljednjim procjenama Feda.

Sjedinjene Američke Države u novu godinu ulaze s “punom zaposlenošću” koja podrazumijeva okoliš u kojem svaka osoba spremna za rad može pronaći posao.

>>>Guverner Vujčić predstavio makroekonomske projekcije za 2023. | HNB

Američko je gospodarstvo u prosincu stvorilo 200.000 radnih mjesta, što je stopu nezaposlenosti zadržalo na 3.7%, najnižoj razini od 60-ih godina prošlog stoljeća.

Monetarna politika

Podružnice Feda očekuje da će stezanje monetarne politike u 2023. godini rezultirati slabljenjem tržišta rada.

Primjerice, San Francisco Fed je u zadnjem lanjskom istraživanju tržišta rada odvagnuo da će stopa nezaposlenosti porasti na 4.6%.

>>>Propadanje na tržištu rada propelo američke burze

Šef američke središnje banke, Jerome Powell, drži da je budućnost neizvjesna i da “nitko ne može predvidjeti” hoće li najsnažnije gospodarstvo svijeta uroniti u recesiju.

Posljednji indikatori u realnom vremenu generalno zvone na uzbunu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima