PolitikaPreporučeno

GLAS osudio smrt u Areni, optužio Beroša za ‘kaos u zdravstvenom sustavu’: COVID-19

Vili Beroš; Foto: European Union

Građansko liberalni savez (GLAS) u četvrtak je reagirao na vijest da je teško oboljela osoba umjesto u bolnici preminula u Areni Zagreb iako je rečeno da će ona služiti kao stacionar za prihvat pacijenata s blagim i srednje teškim oblikom bolesti COVID-19 iz zagrebačkih bolnica.

>>>Umjesto u bolnici teško oboljela osoba preminula u Areni: COVID-19 | 3. prosinac

“Iz Kliničkog bolničkog centra u ponedjeljak je pacijent u terminalnoj fazi onkološke bolesti pozitivan na koronavirus prebačen u Arenu, koja je namijenjena za skrb o pacijentima s lakšom kliničkom slikom bolesti COVID-19. U Areni je, nažalost, i preminuo. Ne znamo čime točno je Arena opremljena, ali sasvim sigurno bolesnik u terminalnoj fazi bolesti ne može iz bolnice biti prebačen u sportsku dvoranu i nikakvo ‘rasterećenje bolničkih kapaciteta’ to ne može opravdati.

U svakoj normalnoj državi, svaki normalan ministar zdravstva barem bi se ispričao obitelji preminulog za ovakvo okrutno postupanje s pacijentom u terminalnoj fazi onkološke bolesti, a naš  tek kratko odgovara da o tome nema pojma. Zdravstveni sustav, kojim bi ministar Beroš trebao upravljati, a očito ne upravlja nitko, svakim danom zapada u sve dublji kaos. U takvom posvemašnjem kaosu, bunilu i histeriji, na koncu prestaju vrijediti sva pravila i zaboravlja se na sve, pa čak i ono najosnovnije – da su pacijenti ljudska bića i da imaju pravo na adekvatnu zdravstvenu skrb u svakoj fazi bolesti,” napisali su u reakciji iz GLAS-a.