Biznis i ekonomijaPreporučeno

Glas poduzetnika: inspektorat ‘reketari’, Andrija Mikulić treba dobiti otkaz

Andrija Mikulić; Foto: Hina multimedija/YouTube

Što ste tražili to ste dobili – to je odgovor državnog inspektorata zapečaćenim restoranima, čiju zaposlenici ne mogu ući u zapečaćeni objekt da ga usklade sa zahtjevima HZJZ.

“‘Što ste tražili, to ste i dobili’ je naglas izrečena verzija umjesto očekivanog ‘Oprostite nam na pogrešci’, nakon čega se službena osoba državnog inspektorata mirne savjesti i zadovoljna učinjenim okrenula, i ostavila objekt – zatvorenim.'”

U nedjelju 19.4. smo koordiniranom akcijom Udruge Glas Poduzetnika podigli sve medije i cijelu Hrvatsku na noge. Udruga glas poduzetnika je argumentirano ukazala na nedosljedno postupanje inspektorata u nadzoru ugostiteljskih objekata. Inzistirali smo na tome da se propišu jasni uvjeti za rad (koji nisu postojali), kako bi svatko znao što mu je činiti, a da oni objekti koji su radili u skladu sa uputama nadležnog ministarstva osvanu obustavljenih postupaka.

>>>Glas poduzetnika traži da se iz Inspektorata udalje odgovorni za zabranu rada više od 20 restorana

Istu večer na HRT-u, a i u ponedjeljak 20.4. je Ravnatelj državnog inspektorata g. Andrija Mikulić potvrdio da će zatvorenim restoranima biti omogućen rad čim ispune uvjete. Javno, inspektorat je najavio obustavu postupaka, mada nije rekao ‘Radili smo u najboljoj namjeri u teškim uvjetima, moguće su greške – i ako postoje ispraviti ćemo ih’.

Informacije koje dobivamo danas s terena od vlasnika zapečaćenih restorana govore upravo suprotno. Unatoč javnim nastupima koji su puni suradnje, državni inspektorat, izgleda, ispunjava najgore strahove hrvatskih poduzetnika – represijom uzvraća na pokušaj nastavka poslovanja, te nastavlja sa postupanjima.

>>>Mikulić: ugostitelji moraju zadovoljiti uvjete; koristiti rukavice, maske i brane od pleksiglasa

Jutros, kada je trebalo krenuti otpečaćivanje postupaka, nadležni/a inspektor/ica u Rijeci je objekte ostavio/la – zapečaćenima, jer nisu u međuvremenu udovoljili novim uvjetima HZJZ, kojima ne možete udovoljiti ako nemate pristup svom poslovnom prostoru. “Što ste tražili, to ste i dobili” je naglas izrečena verzija umjesto očekivanog ‘Oprostite nam na pogrešci’, nakon čega se službena osoba državnog inspektorata mirne savjesti i zadovoljna učinjenim okrenula, i ostavila objekt – zatvorenim. U cilju zaštite vlasnika objekta od dalje represije, ime vlasnika objekta i inspektora/ice nećemo objaviti.

>>>Dodatne upute HZJZ-a za ugostitelje suočene s inspekcijama: COVID-19

Vlasnik nas je danas ujutro zamolio za savjet i pomoć. Brzom intervencijom Udruge Glas Poduzetnika i kontaktiranjem glavne inspektorice u Rijeci, uspjeli smo riješiti ovaj problem i barem za sada smiriti situaciju, te će navedeni ugostitelj ipak moći pripremiti svoj objekt za otvaranje.

Istražili smo ovih dana i mišljenje poduzetnika o temi rada inspektorata. Postavljeno je ovo pitanje: Rade li Andrija Mikulić i inspektorat dobar posao? Rezultati su kao rijetko kada, bili jednoznačni  – gotovo 99% ispitanika smatra da inspektorat i glavni državni inspektor NE rade dobro. Od njih oko 16% smatra da nepotrebno zatvaraju firme, a ogromnih 83% smatra da osim što ne rade dobro svoj posao i samo „reketare“ da i Andrija Mikulić treba dobiti otkaz.

Glas poduzetnika

Ovo je vrlo jasna poruka i Vladi što poduzetnici očekuju od nje i kakva bi trebala biti buduća regulacija rada inspektorata. Velik dio problema, očito nisu trenutne loše odluke i način djelovanja, koji je stavljen pod povećalo samo zbog dodatne senzibiliziranosti u ovoj situaciji, nego u tome što je inspektorat radio na isti način kao i godinama prije: samovoljno, bez osjećaja za poduzetnike i niti malo kao odjel koji bi trebao pomagati i imati savjetodavnu ulogu, prije uvođenja drastičnih mjera. Udruga Glas poduzetnika će nastaviti sakupljati i iznositi u javnost sve slične primjere, dokle god se sustav drastično ne promijeni.

Glas poduzetnika