Biznis i ekonomijaPreporučeno

Glasanje o formiranju sindikata unutar Amazona ‘prekretnica za američkog radnika’

Foto: AJ+/YouTube

U utorak je započelo prebrojavanje više od 5,800 glasova o udruživanju u sindikat radnika Amazona u velebnom logističkom centru u Alabami. Očekuje se da će provjera potpisa potrajati do kraja ovog ili se preliti u idući tjedan budući da će Amazon, sindikat i agent Nacionalnog odbora za radne odnose (NLRB) međusobno uspoređivati ili pobijati glasačke listiće.

>>>Poziv na štrajk u njemačkom Amazonu bez odaziva

“Naknadni postupci i prigovori mogli bi dodatno odgoditi objavu ovjerenog rezultat,” rekla je osoba upoznata s postupkom za Reuters.

Amazon je, kao drugi veličinom poslodavac u Americi, ususret glasanju žestoko lobirao i obeshrabrivao nastojanja sindikata za “Malotrgovinu, trgovinu na veliko i robne kuće” (RWDSU) da formira prvu radničku organizaciju unutar “džungle” u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pobjeda sindikata ostavila bi Amazon, koji je s više od 800,000 radnika po broju zaposlenih zasjenjen samo Walmartom, ranjivim na dodatne napore u sindikalnoj organizaciji. Ona bi predstavljala prekretnicu za radnički pokret u SAD-u, rekla je Wilma Liebman, bivša predsjednica NLRB-a u administraciji Baracka Obame.

“Ako sindikat u ovome uspije, to je doista prekretnica,” dodala je, napominjući poteškoće u formiranju sindikata u južnim državama čiji zakoni obeshrabruju organiziranje na radnim mjestima. “Amazon je u pravu što se brine.”

>>>Prosvjednici podigli giljotinu ispred kuće Jeffa Bezosa u Washingtonu: VIDEO

Amazon, čija je protusindikalna kampanja prema bilješkama tech stranica uključivala i trollove na Twitteru, u izjavi je pak naveo:  “Naši zaposlenici znaju istinu – početne plaće od 15 dolara ili više, zdravstvena zaštita od prvog dana i sigurno i uključivo radno mjesto. Potaknuli smo sve naše zaposlenike da glasaju i nadamo se da su to učinili.”

Kompanija je kroz kampanju radnicima slala tekstualne poruke pozivajući ih da glasaju protiv sindikata kako ne bi “žrtvovali pojedine beneficije”.

Comments (1)

  1. […] >>>Glasanje o formiranju sindikata unutar Amazona ‘prekretnica za američkog radnika’ […]

Comments are closed.