PolitikaPreporučeno

Glavna struja EP-a ‘igra poker’ s Meloni

Talijanska premijerka Giorgia Meloni ne krije nezadovoljstvo nakon neformalne večere na kojoj lideri Europske unije nisu uspjeli postići konsenzus oko dodjele vodećih pozicija i dužnosti u sljedećem petogodišnjem mandatu.

Lideri 27 članica Unije u ponedjeljak su vijećali o drugom mandatu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, novom predsjedniku Europskog vijeća, Europskog parlamenta i visokom predstavniku za vanjsku politiku.

Raspoloženje na večeri pokvario je odvojeni sastanak iza zatvorenih vrata na kojem su sudjelovali nacionalni lideri šest zemalja članica u Europskom parlamentu (EP) zastupljenih kroz tri političke grupacije – Europsku pučku stranku (EPP), Progresivni savez socijalista i demokrata i liberalnu Obnovimo Europu.

Ursula von der Leyen i Giorgia Meloni; Foto: Dati Bendo/EC

Osobe upoznate s događanjima, kažu da je talijanska premijerka, koja rukovodi grupacijom Europskih konzervativaca i reformista (ECR), bila osobito ozlojeđena isključenjem s neformalnog vijećanja. ECR je iz izbora izašao kao četvrta sila EP-a.

“Najsnažnija reakcija vjerojatno je ona koju je izrazila Girogia Meloni; vrlo čvrsta, jako teška u kritici ovih pregovora između tri političke obitelji,” rekao je iskusniji europski dužnosnik uključen u pregovore za Financial Times.

“Mi nećemo prihvatiti nikakav unaprijed zapakiran dogovor,” rekla je Meloni novinarima ne skrivajući gnjev što je izostavljena iz razgovora koje su poveli francuski premijer Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, poljski premijer Donald Tusk i premijeri Nizozemske, Grčke i Španjolske.

Macronova grupacija Obnovimo Europu iz izbora je izašla kao daleko najveći gubitnik ali je s 80 zastupničkih mjesta zadržala status treće najbrojnije stranke u EP-u.

Estonska premijerka Kaja Kallas; Foto: European Council

Grupa je zatražila pravo na imenovanje top diplomata Europske unije, ulogu za koju je kandidirala estonsku premijerku Kaju Kallas.

Računica

Financial Times piše da bi manevri centra mogli rezultirati povratnom paljbom i formiranjem novog parlamentarnog bloka u kojem bi sudjelovali grupacija Identitet i demokracija (ID) i ECR.

Meloni je do sad pokazivala zaziranje od okrupnjivanja s ID-om, etiketiranim kao kranja desnica, ali je liderica ID-a, Marine Le Pen, postojano pozivala na suradnju. U računici je i Fidesz, stranka mađarskog premijera Viktora Orbana koja je na izborima osvojila 11 zastupničkih mjesta.

Kada bi se odigralo “superspajanje” navedenih dionika, oni bi postali druga parlamentarna sila, odmah iza EPP-a.

U računici je pritom i Alternativa za Njemačku (AfD) koja je osvojila 15 zastupničkih mjesta, ali trenutačno slovi kao persona non grata za sve političke opcije, uključujući ID.

Rezultati EU izbora 2024./EP
Poker

Nakon što Europsko vijeće dogovori imenovanja, kandidate kvalificiranom većinom mora potvrditi Europski parlament što izaziva nelagodu kod iskusnijih europskih političara koji vjeruju da bi se marginalizacija i izolacija Meloni glavnoj struji mogla obiti o glavu.

Meloni je do sad odbacivala suradnju s Le Pen, no ID još uvijek poziva na formiranje supergrupe.

“Tri političke stranke napravile su strateški izbor. Oni su odlučili pokazati da je (Meloni) izolirana. To je igra moći,” rekao je jedan od iskusnijih dužnosnika. “Želimo li totalnu bitku s rizikom da Europsko vijeće bude blokirano?” upitao je.

“Prošle noći je izgubljeno mnogo dobre volje,” izjavio je drugi diplomat, dodajući da je ishod otežao napore von der Leyen u osiguravanju drugog mandata.

Petr Fiala, premijer Češke i njegova talijanska kolegica Girogia Meloni; Foto: European Council

Još jedna osoba uključena u pregovore, za FT je rekla da se ophođenje s Meloni “mora ispraviti” prije službenog vijećanja o top dužnostima koje će se odigrati s krajem lipnja.

Von der Leyen za potvrdu treba 361 ruku u EP-u. Tri grupe čiju potporu uživa iz izbora su izašle s ukupno 406 zastupničkih mjesta, što je njihove lidere obodrilo da odbace ECR.

Iako se prednost čini solidnom, zastupnici u Europskom parlamentu ne glasaju uvijek disciplinirano i dio njih djeluje suprotno deklaracijama svojih klubova. Tako je Ursula von der Leyen 2019. godine imala većinu od samo devet glasova, iako su tri najveće grupacije koje su podržavale njezin izbor za predsjednicu Komisije imale uvjerljivu većinu od 417 zastupnika u sazivu koji je tada imao 705 mjest.

Navedeno je komentirao Ernesto Di Giovanni, politički analitičar sa sjedištem u Rimu, uz ocjenu da bi ostracizam Meloni moga povratno opaliti.

Tri najveće političke grupacije imaju tanku većinu, rekao je, koja se možda neće održati budući da oni ne mogu osigurati da njihovi zastupnici prate stranačke linije.

“To je igra pokera,” rekao je. “Za njih je izrazito riskantno ne povesti nikakve pregovore s Giorgijom.”


Povezane vijesti

Comment here