PolitikaPreporučeno

Glavni tajnik NATO-a najavio nova pojačanja istočnog boka | rat u Ukrajini

Slijȇva na desno: predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; Foto: European Council

NATO će u četvrtak izgledno donijeti odluku o snaženju vojne prisutnosti na istočnom boku, izjavio je ususret summitu u Europskoj uniji glavni tajnik vojnog saveza Jens Stoltenberg uz upozorenje Rusiji da se suzdrži od nuklearnih prijetnji ili pomisli o korištenju nuklearnog oružja.

>>>‘Želim da me čujete’, rekao je Putin pa zaprijetio nuklearnim ratom | VIDEO

Sjevernoatlantski vojni savez je od 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu osnažio snage na istočnim granicama. Na potezu od Baltika do Crnog mora sada je raspoređeno je oko 40,000 vojnika. Nova se razmještanja očekuju u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

“Očekujem da će se lideri složiti oko jačanja pozicioniranja NATO snaga u svim domenama, uz veliko pojačanje na istočnom dijelu saveza. Na kopnu, u zraku i na moru,” rekao je tajnik na tiskovnoj konferenciji.

“Resetiranje”

NATO je nakon ruskog anektiranja Krima u 2014. godini u tri baltičke države i Poljsku razmjestio četiri multinacionalne bojne jedince s 5,000 vojnika.

>>>Njemački vojna pojačanja stigla u Litvu: kriza u Ukrajini | VIDEO

Stoltenberg je rekao da ukrajinska kriza ukazuje da savez mora resetirati svoj stav odvraćanja i obrane na dulji rok o čemu će se detaljnije razgovarati krajem lipnja na redovitom summitu u Madridu.

>>>Zelenskij: Ukrajina ne može ući u NATO, to je istina i treba ju prepoznati

“Postoji novi osjećaj žurnosti jer mi mir više ne možemo uzeti zdravo za gotovo,” rekao je.

Tajnik je iznio i očekivanja da će lideri NATO-a dogovoriti novu pomoć Kijevu koja uključuje opremu za zaštitu od bioloških, kemijskih i nuklearnih prijetnji.

Odgovorna retorika

Rusiju je upozorio protiv korištenja takvih sredstava i oružja naglašavajući spremnost saveza da svoje dionike obrani u svakom trenutku.

>>>Medvjedev: je li nuklearni usud ‘distopija, neka luda futuristička prognoza i pakleni šund? Nije.’

“Rusija bi trebala zaustaviti ovu opasnu i neodgovornu nuklearnu retoriku… Rusija mora razumjeti da nikad ne može pobijediti u nuklearnom ratu,” rekao je, dodavši da bi korištenje biološkog i/ili kemijskog oružja imalo “dalekosežne posljedice”.

Putin je “nuklearno stanje visoke pripravnosti” proglasio 27. veljače.

Poziv Kini

Stoltenberg je pozvao Kinu da osudi rusku invaziju i prestane s pružanjem “materijalne pomoći” Moskvi.

Kina je službeno izrazila zabrinutost zbog rata, ali je izravna osuda izostala. Peking je Moskvi pomogao u odvraćanju pojedinih rezolucija Ujedinjenih naroda. Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng u subotu je rekao da zapadnjačke sankcije Rusiji postaju “sve nečuvenije”.

>>>Razarač USS Curtis Wilbur opet zaplovio Tajvanskim tjesnacem, ‘stvorio rizik’

U širem kontekstu, Kina zavjetuje da nikad neće priznati neovisnost Tajvana na kojeg, u zrcaljenju izjava Putina, polaže “povijesno pravo”.

“Za NATO je sad osobito zabrinjavajuće što Kina prvi put propituje ključne principe sigurnosti, uključujući pravo svake nacije u Europi da odlučuje o svom putu,” rekao je Stoltenburg.

>>>Zbog Tajvana ljutita Kina Litvu odsjekla s tržišta, EU pokrenuo tužbu

Putin je u deklaraciji “specijalne vojne operacije” u Ukrajini naveo da je njezina svrha “denacifikacija i demilitarizacija”. Ukrajina i Zapad drže da je riječ o ničim izazvanom ratu agresije.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] Glavni tajnik NATO-a najavio nova pojačanja istočnog boka | rat u Ukrajini 23/03/2022 […]

Comments are closed.