Biznis i ekonomija

Globalna cijena postizanja klimatskih ciljeva jedan do dva bilijuna dolara godišnje | ETC

Ilustracija: OpenClipart-Vectors

Postizanje klimatske neutralnosti i nulte stope emisija stakleničkih plinova do zacrtanog roka u 2050. godini svjetsku će ekonomiju godišnje koštati između 1 i 2 bilijuna dolara ili oko 1-1.5% ukupnog svjetskog BDP-a, procijenila je u izvješću Komisija za energetske tranzicije (Energy Transitions Commission, ETC).

>>>Komisija objavila milijardu eura vrijedan poziv za zelene projekte | Obzor 2020.

Da bi se globalno zatopljenje u ovom stoljeću ograničilo na 1.5 Celzijevih stupnjeva, emisija će morati biti na nuli. U trenutku kad će se to postići, pad životnog standarda u 2050. u razvijenim i zemljama u razvoju bit će manji od 0.5% globalnog BDP-a, navodi izvješće.

ETC je globalna koalicija 40 proizvođača energije, industrijskih kompanija i financijskih institucija, uključujući ArcelorMittal, HSBC, BP, Shell, Orsted i Bank of America.., čija je deklarirana misija postizanje zacrtanih klimatskih ciljeva do 2050. godine.

>>>HGK i Eurochambres upozoravaju na financijske zahtjeve ambicioznog zelenog plana

Izvješće ističe da je novac za tranziciju “lako dostupan uslijed aktualnog stanja globalne štednje i investicija, a osobitu uslijed prevladavajućeg makroekonomskog konteksta postojano niskih kamatnih stopa”.

via Reuters