PreporučenoTech

Globalni (dez)informacijsko-ekonomski rat pete generacije: 5G  

Ilustracija: Jan Helebrant

Peta generacija mobilnih telefona i pripadajućih telekomunikacijskih mreža (5G) za brz širokopojasni pristup internetu velika je bojišnica u informacijskom ratu. Brojni analitičari drže da će nacija ili grupa nacija koja uspostavi ili nametne dominaciju novom tehnologijom osigurati značajnu prednost u doglednoj digitalnoj budućnosti, piše u iscrpnom izvješću New York Timesa (NYT).

Da bi argumentirao tvrdnju o “informacijskom ratu” NYT navodi televizijski prilog američkog ogranka ruske televizijske mreže Russia Today s nazivom “Opasan eksperiment nad čovječanstvom” u kojem se 5G signali povezuju s tumorom, neplodnošću, autizmom, Alzheimerovom bolešću i drugim nemilim zdravstvenim nedaćama. Tehnologija ima “jednu malu manu”, emitirao je RT svojim gledateljima u Americi, “ona vas može ubiti”.

>>>Putin i svita iskrivljuju Globalni položajni sustav

Istovremeno, s druge strane Beringova prolaza, ruski predsjednik Vladimir Putin je 20. veljače naredio lansiranje ruske 5G mreže s porukom optimizma umjesto usuda.

“Mi moramo gledati naprijed,” izjavio je prema citatu Tassa. “Izazov u godinama koje dolaze je osiguravanje univerzalnog pristupa brzom internetu, početak operacija s petom generacijom komunikacijskih sustava.”

Geopolitički spinovi

“To je ekonomski rat,” kaže Ryan Fox iz tehnološke tvrtke za praćenje dezinformacija New Knowledge. “Rusija nema dobru 5G igru i zato pokušava potkopati i diskreditirati našu.”

Njegovo gledište podržavaju drugi američki analitičari, dok ističu kako je riječ o hrabrom geopolitičkom manevru i borbi na više fronti. S jedne strane su Sjedinjene Američke Država i nacije Pet očiju (Five Eyes, wiki), s druge Rusija i Kina koje bi potencijalno mogle formirati svoj “političko-informacijski 5G blok”.

>>>SAD popušio 5G ‘bitku za Britaniju’

Kremlj “bi zbilja uživao kad bi se demokratske vlade međusobno posvadile oko opasnosti 5G-a po zdravlje i okoliš,” rekla je Molly McKew, rukovoditeljica u konzultantskoj firmi Fianna Strategies iz Washingtona čiji je cilj suprotstavljanje ruskim informativno-propagandnim izletima kroz američke inačice istih.

Prvi salvo

NYT navodi da se “napadi RT-a” na 5G tehnologiju u Americi intenziviraju zajedno s početkom implementacije novih sustava. Telekomunikacijski div Verizon najavljuje da će 5G mreža uskoro biti dostupna u 30 američkih gradova.

RT je prvi salvo ispalio prošlog svibnja u jedinom prilogu protiv 5G-a objavljenom u 2018. Ove godine zabilježeno je sedam emisija posvećenih temi. Najrecentnija 14. travnja, kad su Amerikanci obaviješteni da će djeca u blizini 5G odašiljača dobiti rak, krvariti iz nosa i patiti od teškoća u razvoju.

>>>Nuspojave (ne)cijepljenja – procjena opasnosti: Kurzgesagt

Mreža program distribuira kablom, satelitom i online, uključujući postavljanje materijala na Facebook i YouTube. Deklasificirani izvještaj američkih obavještajaca iz 2017. godine otkriva da je RT izrazito uspješan, njegovi videozapisi na YouTubeu u Americi prosječno bilježe oko milijun pregleda dnevno, “najviše među izvorima vijesti”. Klikovima pogodne informacije RT-a prenosi na stotine blogova i web portala s ove ili one strane Velike bare, ne nužno uz navođenje porijekla, odnosno izvora.

Ana Belkina, rukovoditeljica RT komunikacija u Moskvi, brani izvještavanje o 5G-u. “Za razliku od drugih medija, mi pokazujemo širinu debate,” napisala je u razmjeni elektroničke pošte s NYT-om.

Upitana nije li Putinova promocija 5G-a kod kuće u opreci s izvještavanjem RT-a u Americi, ona kaže da je izvještavanje američkog ogranka usmjereno na lokalna 5G pitanja, ne na “uvođenje (tehnologije) u Rusiji”. “Naša američka publika očekuje da prvo i prije svega adresiramo američke brige,” napisala je.

“5G emisije, ako već morate, bi trebale biti sigurnije od prijašnjih generacija,”

Marvin C. Ziskin
Radijacija

NYT piše da RT u izvještajima rado poseže za riječju “radijacija”, što ima svoje konotacije i povezuje 5G s nimalo bezazlenim zrakama kakve su rendgenske i koje u visokim dozama mogu oštetiti DNK ili izazvati rak. 5G uistinu podrazumijeva “neionizirajuće zračenje”, ali ono prema za temu rijetkom znanstvenom konsenzusu ne može probiti duboko pod kožu, pa tako ni oštetiti stanice.

>>>HAKOM pojasnio ‘eksperimentalni status’ 5G-a u Hrvata, reagirao na fejk vijesti.., bedastoće

Radio valovi za kojima poseže 5G nalaze se na suprotnoj strani spektra od radioaktivnih, oni su smješteni između radio frekvencija i oku vidljivih duginih boja. Frekvencije koje koristi 5G tehnologija su više nego u prijašnjim generacijama, što omogućuje brži prijenos veće količine podataka. Potencijal je takav da bi mogao transformirati medijsku, sportsku, transportnu, zabavnu i druge industrije.

Bežična tehnologija već dugo uživa pažnju znanosti kad je riječ o potencijalnom riziku po zdravlje, a NYT tvrdi da gotovo svi postojeći podaci proturječe navodima o neposrednoj ili prema pojedinim izvorima neizrecivoj opasnosti 5G-a.

S druge strane, protivnici tvrde da će tehnologija zbog visokih frekvencija odašiljače i uređaje koji je koriste učiniti izrazito opasnima. “Što je veće frekvencija, veća je opasnost za žive organizme,” naveo je novinar RT-a u jednoj od emisija.

>>>Pročitajte ili preuzmite brošuru o neionizirajućem elektromagnetskom zračenju Ministarstva zdravstva

“Istina je pak točno nasuprot”, inzistiraju znanstvenici na koje se poziva NYT. Što je radio frekvencija viša, to je manja mogućnost da će penetrirati ljudsku kožu, što smanjuje izloženost unutarnjih organa, uključujući mozak, radio valovima. Navedeno svojstvo nije bez posljedica, jer izostanak prodiranja zagrijava kožu, potencijalno do stupnja opekline.

“5G emisije, ako već morate, bi trebale biti sigurnije od prijašnjih generacija,” rekao je Marvin C. Ziskin, liječnik i umirovljeni počasni profesor radiologije i medicinske fizike s Temple University School of Medicine.

Dakako, i RT ima znanstvenike, uključujući pojedince koji desetljećima upozoravaju na opasnost uobičajenih izvora radio ili energetskih valova s kojima smo okruženi. Pozivanje na znanost RT-u omogućuje poigravanje s naslovima poput “5G apokalipsa” ili konstatacijama da liječnici, znanstvenici i pobornici zaštite okoliša pozivaju na zabranu tehnologije. NYT navodi da dobar dio radova na koje se poziva RT leži izvan sfere neovisnih i uobičajenih recenzija (peer review) znanstvenih istraživanja.

“RT uspješno hrani eko-sustave usmjerene na teorije zavjera,” rekao je John Kelly, izvršni direktor tvrtke za mrežnu analitiku Graphika. “Njihovi napori imaju istinski utjecaj. Oni su plodonosni”.

Anamneza straha

RT America je kampanju protiv 5G započeo prošlogodišnjim informativnim prilogom s nazivom “Bežični rak” u kojem je ugostio 88-godišnjeg doktora Davida O. Carpentera. On je diplomu stekao 1964. na Harvardu i objavio stotine znanstvenih radova.

Moskovske klinike za ljepotu 5G frekvencije koriste za obnovu kože, a najmanje jedna kompanija tvrdi da valovi uklanjaju bore i mogu spriječiti gubitak kose.

Carpenter već desetljećima upozorava na opasnost od raka za ljude koji žive u blizini visokonaponskih energetskih vodova, što je rezultiralo nizom federalnih istraživanja, ali ne i potvrdom njegovih tvrdnji.

“Primjena 5G jako je zastrašujuća,” rekao je Carpenter za RT America. “Nitko neće moći pobjeći radijaciji.”

Znanstvenici i znanstvena tijela navedeno su upozorenje odbacili širom svijeta, tvrde David Robert Grimes, istraživač tumora sa Sveučilišta Oxford i njegova fakultetska kolegica Dorothy V. M. Bishop. Oni su kroz u žurnalu objavljeni znanstveni rad prozvali Carpentera zbog “znanstveno neutemeljenih” tvrdnji mjesecima prije njegova nastupa na RT-u.

Carpenter je iskorišten i u ovogodišnjoj, snažnijoj ofenzivi. RT je 14. siječnja emitirao prilog “Opasan eksperiment na čovječanstvu” ponovno se pozivajući na njegov rad, da bi dan kasnije zabrinutim gledateljima ponudio informativni prilog “Kako preživjeti opasnosti 5G-a”.

Početkom veljače stigao je novi segment, “5G tech je zločin prema međunarodnom pravu”. U njemu nastupa stručnjak Arthur Firstenberg, američkim medijima poznat zbog tužbe u kojoj je tvrdio da mu susjedova bežična oprema izaziva zubobolju. Firstenberg je pet godina potraživao iznos od 1.43 milijuna dolara prije nego što je izgubio spor i iscrpio sudske instance.

Fućkaj američki, ruski 5G ima sjajna ljekovita svojstva  

Možda najzabavnije za nepristrane i svim gledištima otvorene promatrače, dok RT America radi na zlu glasu 5G mreža u SAD-u, ruska znanstvena zajednica vrti suprotnu, podjednako upitnu priču i nastupa iz pozicije da su visoke frekvencije 5G komunikacija zapravo blagotvorne po ljudsko zdravlje. Preporuča se njihovo korištenje za liječenje rana, jačanje imuniteta i liječenje raka. NYT navodi da su milijuni Rusa iskušali “tretmane visokom frekvencijom”.

>>>Rekordnih 20 posto Rusa želi otići iz Rusije

Fox iz New Knowledga kaže da “agresivni spinovi” sugeriraju da je Kremlj manje zainteresiran za javno dobro, a više za otupljivanje američke oštrice u globalnoj utrci prema digitalnoj budućnosti. “To je informacijski rat,” rekao je.

Grabancijaš primjećuje da NYT u svom izvješću spominje suradnju s Verizonom u kreiranju “5G laboratorija za novinarstvo”, što može, a i ne mora predstavljati potencijalni sukob interesa.

Bolje biti siguran, nego požaliti

I što sad? Hoćemo li krenuti put američke zdravstvene apokalipse ili ruskih medicinskih čuda? Možda je ponajbolje uzor potražiti u neutralnoj Švicarskoj gdje je pitanje opasnosti 5G mreža naciju ugrubo presjeklo napola.

>>>Švicarska ‘potajice’ postaje prvak u primjeni 5G-a: Bloomberg

Reuters je u travnju javio da će švicarska vlada u takvim okolnostima uspostaviti sustav motrenja da bi ublažila i odgovorila na zabrinutost spinovima zbunjenih građana.

Vlada i telekomi priželjkuju uvođenje nove tehnologije, ali žele da ono bude bezbolno i glatko. Kabinet je stoga dogovorio da federalna agencija za okoliš postojano motri i mjeri neionizirajuće zračenje, procjeni rizik i o rezultatima redovito informira javnost.

>>>Zhengfei: SAD nas je podcijenio, drugima će trebati dvije-tri godine da dostignu naš 5G

5G mreže zbog visokih frekvencija podrazumijevaju značajno veći broj odašiljača nego što je nužno za današnju, 4G tehnologiju. Nešto više od polovice Švicaraca izražava bojazan da bi neionizirajuća elektromagnetska zračenja iz antena mogla biti opasna po zdravlje. Izvještaj vlade primjećuje da građani žele redovito mjerenje zračenja. Parlament  je dosad dvaput odbio izmijeniti postojeće granice za emisije i čeka jasniju procjenu rizika. Konačno, baš kao što je slučaj s nedoumicama o kancerogenosti glifosata, kad je riječ o javnom zdravlju, bolje je biti oprezan nego požaliti.

*Članak je originalno objavljen 19. svibnja 2019. godine