Biznis i ekonomija

Godišnja cijena ruskih sankcija Njemačkoj oko pet milijardi eura | LNG

Foto: Thawt Hawthje

Ruske sankcije Gazprom Germaniji i njezinim podružnicama njemačke bi porezne obveznike i korisnike prirodnog plina (LNG) mogle koštati dodatni pet milijardi eura godišnje, izvijestio je tjednik Welt am Sonntag citirajući dionike u industriji.

>>>Rusija širi redukciju plina, zaustavlja isporuku Njemačkoj, Danskoj i Nizozemskoj

Rusija je Gazprom Germaniu, njemačku podružnicu rusog energetskog titana Gazproma, od svojeg tržišta odsjekla u svibnju nakon što su njemačke vlasti upravljanje tvrtkom predale državnim povjerenicima uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

Savezna agencija za mrežne djelatnosti (Bundesnetzagentur), koja je preuzela kontrolu nad podružnicom, sada kupuje zamjenski plin na tržištu kako bi ispunila ugovorne obveze prema komunalnim poduzećima i regionalnim dobavljačima.

>>>‘Ne mogu govoriti o cijeni’: Vučić i Putin dogovorili trogodišnji ugovor o opskrbi plinom

Ministarstvo gospodarstva neovisno je potvrdilo izvještaj, rekavši da uprava od alternativnih izvora nabavlja 10 milijuna kubnih metara dnevno.

“Količine se nabavljaju na tržištu prema tržišnim cijenama. Ne mogu se dati podaci o točnim iznosima zbog komercijalne povjerljivosti,” rekao je glasnogovornik ministarstva u odgovoru na upit Reutersa.

>>>Finska je odsječena od ruskog plina | rat u Ukrajini

Welt am Sonntag piše da aktualna situacija podrazumijeva povećanje troškova nabavke za oko 3.5 milijardi eura godišnje, iznos koji će porasti na pet milijardi zbog naredbe ministra gospodarstva Roberta Habecka da se napune skladišta ukapljenog zemnog plina u Rehdenu.

>>>Na tržištu plina ruska odmazda, strepnja… ‘tiha kapitulacija’ Njemačke

Tjednik je naveo da će se dodatni troškovi preliti na dobavljače energenata i krajnje kupce.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Godišnja cijena ruskih sankcija Njemačkoj oko pet milijardi eura | LNG […]

Comment here