Biznis i ekonomijaPreporučeno

Godišnja inflacija u Argentini 53.8%: Indec

Potrošačke cijene u Argentini lani su se propele za 53.8% na godišnjoj razini, što je njihov najveći skok u posljednjih 28 godina.

Službena stopa državne statističke agencije Indec pritom je neznatno manja od predviđanja ekonomista u prosinačkoj anketi središnje bake koji su očekivali 54.6%.

Agencija je u srijedu objavila i podatke za prosinac 2019. kad su cijene porasle za 3.7% u odnosu na mjesec prije, također manje od očekivanih 4.1%.

>>>Argentinski Senat proglasio ‘izvanrednu situaciju s hranom’

Zauzdavanje inflacije je uz hrvanje s dugom jedan od najvećih izazova novoizabranog predsjednika, peronista Alberta Fernandeza, čiji je prioritet poticanje ekonomskog rasta.

Argentina, čija je moderna povijest označena gotovo trajnom krizom, posljednji šok proživljava od lanjskog kolovoza kada je neočekivani poraz neoliberalnog predsjednika Maruicija Macrija u prvom krugu predsjedničkih izbora prepao investitore, srušio pezo i Merval te rezultirao već poslovičnim selektivnim bankrotom.

>>>Argentina na predsjedničkim izborima odbacila Macrijev neoliberalizam

Fernandez, inauguriran 10. prosinca, uz divljanje cijena nasljeđuje i dug od 100 milijardi dolara za koji je rekao da se neće moći vratiti s uvjetima kakve je dogovorio njegov prethodnik. Za Argentinu je u dolazećem razdoblju ključna suradnja s MMF-om, odnosno revizija uvjeta otplate zajma od 57 milijardi dolara.