PreporučenoTech

Goldman Sachs: generativni AI ugrožava 300 milijuna stalnih poslova

Generativna umjetna inteligencija može podrazumijevati “značajno remećenje” na tržištu rada i globalno utjecati na oko 300 milijuna poslova na neodređeno, procjenjuju u svježoj istraživačkoj noti iz Goldman Sachsa.

Generativni AI, “umjetna inteligencija” koja tekst ili drugi sadržaj može generirati na zahtjev, u posljednjim je mjesecima eksplodirao u popularnost nakon što su OpenAI, Microsoft, Google i Baidu predstavili svoje velike jezične modele (LLM) koji zrcale ljudskost uzorka na kojem su “prosvjetljeni”.

>>>Google najavio primjenu generativnih kreacija | AI

Istraživači Goldman Sachsa u takvom su kontekstu analizirali podatke o poslovima koje bi generativni AI moga zamijeniti u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Rezultati sugeriraju da bi, u slučaju da navedeni ogranak umjetne inteligencije preuzme sva zanimanja za koja je osposobljen, svijet izgubio 300 milijuna stalnih poslova.

Izvješće autora Josepha Briggsa i Devesha Kodnanija procjenjuje da je nekoj vrsti automatizacije izloženo oko dvije trećine sadašnjih poslova, dok generativni AI ugrožava oko četvrtinu.

>>>Robotica dizajnirana prema ‘prosječnoj Ruskinji’ zamijenila činovnike: VIDEO

“Bijeli ovratnici”; državni činovnici, menadžment poduzeća, odvjetnici, računovođe, financijski i osiguravateljski poslovi, konzultanti i računalni programeri, neki su od poslova pod izravnom prijetnjom novih tehnologija.

Manav Raj, docent menadžmenta na Wharton School Sveučilišta u Pennsylvaniji i jedan od suradnika u istraživanju, za Insider je rekao da je automatizaciji osobito izložena industrija pravnih usluga.

Izvješće Goldmana bilježi i svjetliju stranu vrle nove ere, uključujući u smanjenju troškova rada, ali i stvaranju potpuno novih zanimanja. Primjerice, danas su ljudi plaćeni za razgovore s chat-botovima kako bi testirali njihove sposobnosti.

>>>Sam Altman: mogu zamisliti mnogo načina na koje će AGI ‘slomiti kapitalizam’

Dalje na horizontu AI bi mogao pospješiti produktivnost i čak dovesti do snaženje globalnog gospodarskog rasta za 7%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Goldman Sachs: generativni AI ugrožava 300 milijuna stalnih poslova 29/03/2023 […]

  2. […] >>>Goldman Sachs: generativni AI ugrožava 300 milijuna stalnih poslova […]

Comments are closed.