Biznis i ekonomijaPreporučeno

Goleme banke poljuljane epohalnom implozijom američkog hedge fonda | Archegos Capital

Foto: Warner Bros inc.

Na Wall Streetu su sredinom prošloga tjedna zapjevale sirene uslijed dojava da su investitori i bankari suočeni s jednom od najvećih implozija hedge (iliti riziku sklonog) fonda od 1990-ih i urušavanja Long-Term Capital Managementa.

Debelo izložen hedge Archegos Capital propustio je odgovoriti na poziv za doplatu pokrića (margin calls), što je financijere, među kojima su velike američke, europske i japanske banke, natjeralo u stampedo i totalnu rasprodaju.

Dionice Discoveryja, ViacomCBS-a, Baidua, Tencent Musica i VIPShopa, redom povezane s Archegosom, u nekoliko su dana izgubile između 30% i 50% vrijednosti.

>>>Yellen i američki regulatori žele ‘duboko razumijevanje’ GameStop manije

Reuters od izvora upoznatih s bankrotom fonda i povlačenjem investitora doznaje da bi gubici globalnih banaka mogli biti veći od 6 milijardi dolara.

Na velike udarce javno su upozorili japanska Nomura i švicarski Credit Suisse, što je poljuljalo i oslabilo dionice u financijskom sektoru. Nomurina se u ponedjeljak urušila za 16.3%, naviše u jednom danu ikad, dok je Credit Suisseva posrnula za 14%.

Dionice Morgan Stanleya pale su za 2.6%, a Goldman Sachs grupe za 1.7%. Obje su banke u posljednjim danima prodale velike blokove vrijednosnica povezanih s dionicama oslonjenima na Archegos.

>>>Diskretno izumiranje europskog bankarskog sektora: Refinitiv datastream

Goldman je prema izvještaju Bloomberga u mahnitom trgovanju prodao 10.5 milijardi dolara u vrijednosnicama. Financial Times doznaje da je Stanley istovremeno utopio oko 8 milijardi.

U analizi objavljenoj u utorak Reuters bilježi da je inicijalne procjena, ili radije ufanje tržišta kako bi slučaj Archegosa mogao biti izoliran revidirana.

>>>Credit Suisse osupnut gubicima u rizičnom fondu, ugroženi uprava i dividenda

“Moja je pretpostavka da ćemo vidjeti čitave serije ovakvih primjera i da ćemo na ovo nakon nekoliko godina gledati kao na vrijeme fenomenalnog poduzimanja rizika u kojem su spušteni svi standardi,” komentirao je Andrew Beer iz Dynamic Beta Investments.

Comments (1)

  1. […] Goleme banke poljuljane epohalnom implozijom američkog hedge fonda | Archegos Ca… 30/03/2021 […]

Comments are closed.