PolitikaPreporučeno

Gong pozvao na potpunu otvorenost predizbornih sastanaka

Ilustracija: OpenClipart-Vectors

Uoči europskih parlamentarnih izbora sljedećeg mjeseca, Gong poziva sve kandidatkinje i kandidate da se obavežu na transparentno prikazivanje svih svojih sastanaka.

Popis kandidata i kandidatkinja koji su pristali objavljivati svoje sastanke tijekom kampanje, kao i popis sastanaka koje su prijavili, Gong će objaviti na svojoj web stranici, priopćeno je iz te udruge.

Članovi Europske komisije u zadnje četiri godine objavljuju svoje sastanke, a izmjene Poslovnika Europskog parlamenta na to sada obvezuju i izvjestitelje, izvjestitelje u sjeni i predsjednice odbora Europskog parlamenta. Ostali europarlamentarci pozvani su dobrovoljno prijavljivati svoje sastanke na internetskim stranicama Parlamenta.

“Građani imaju pravo znati tko i kako pokušava utjecati na njihove izabrane predstavnike, jer lobiranje može biti i korisno, a svakako je sastavni dio demokratskog procesa ako je transparentno.”

GONG

Potpuna otvorenost, dostupnost relevantnih informacija

Diljem Europe pada povjerenje u institucije i raste zazor prema političkim elitama, što je podloga za bujanje ekstremizma i dezinformacija. Jedan od načina da se takvi trendovi zaustave jest potpuna otvorenost i laka dostupnost relevantnih informacija, ističe Gong.

Građani imaju pravo znati tko i kako pokušava utjecati na njihove izabrane predstavnike, jer lobiranje može biti i korisno, a svakako je sastavni dio demokratskog procesa ako je transparentno. Ipak, nakon dvije godine pregovora Europskog parlamenta, Vijeća Europske unije i Europske komisije, do danas nije postignut dogovor o obaveznoj registraciji lobista u Registru transparentnosti Europske unije.

Utjecaj lobija

Istraživanje nevladine organizacije Corporate Europe, objavljeno u veljači ove godine, pokazuje da države članice koje imaju snažan utjecaj na odluke na razini EU-a prečesto nastupaju kao posrednici za interese kompanija.

To istraživanje, primjerice, spominje kako su hrvatski ministri u Vijeću Europe, uz Španjolsku, Grčku i Cipar, 2017. bili protiv ukidanja maloprodajne naknade za roaming unutar EU-a, štiteći interese telekom operatera ispred vlastitih građana, kaže se u priopćenju.

>>>Gong: politička elita naplatom ograničava pristup podacima o vlasništvu tvrtki

Gong stoga zagovara veću transparentnost i jasna pravila lobiranja u Europskoj uniji, pridružen Savezu za transparentnost lobiranja i etičko postupanje AlterEU s još 200 europskih nevladinih organizacija.

Relevantne poveznice:

>>>Poslovnik Europskog parlamenta

>>>Registar transparentnosti

>>>Prijedlog međuinstitucijskog sporazuma o obveznom registru transparentnosti (.pdf)