PolitikaPreporučeno

Gong uočio gubitak decoruma na Facebooku HDZ-a – srozavanje cjelokupne demokratske kulture

Foto: Gong

Nestranačka građanska udruga Gong u ponedjeljak je objavila zaključke “Analize vrijeđalačkog diskursa službene političke komunikacije HDZ-a na Facebooku” prema kojima autori objava nemaju decorum već “učestalo omalovažavaju, ismijavaju i prozivaju političke oponente” koje kite epitetima poput; štetočine, licemjeri i komesarke.

>>>Gong: državni novac sredstvo je pritiska, medijske ovisnosti i pristranosti

Gong u kontekstu propadanja primjerene političke javne rasprave ili komunikacije spominje i predsjednika Zorana Milanovića čiji komentari HDZ-a, političkih zbivanja i zbilje nerijetko podsjećaju na bogatstvo hrvatske jezične baštine.

Od 4.269 promatranih objava u periodu od 2020. do 2022., uočeno je 429 objava u kojima se političke aktere oslovljava vrijeđalačkim diskursom. Tako se Zorana Milanovića prozvalo “Kremljenkom” i “štetočinom”, oporbu “destruktivnom” i “cirkusom”, Možemo “Ne možemo”, Peđu Grbina “posrnulim” i “kurirom”, a Most “mališani” i “tragikomičnim jajanima”.

Gong je priopćenju priložio i, za one koji ne prate Facebook HDZ-a potencijalno montypythonvsku, tablicu top epiteta stranačkih jezikoslovaca, administratora i, možebitno ali malo vjerojatno – moderatora.

Grabancijaš u nastavku donosi priopćenje i promišljanja Gonga u izvornom obliku.


Štetočine, licemjeri i komesarke: Ovako izgleda službena komunikacija HDZ-a na Facebooku

Analizom objava na službenoj Facebook stranici HDZ-a, objavljenih u posljednje tri godine, uočen je stalan rast vrijeđalačkog diskursa bez znakova stajanja, zbog kojeg nazaduje civilizirana rasprava, poticanje dijaloga, a u konačnici i demokracija.

Potaknute toksičnim načinom komuniciranja predsjednika Zorana Milanovića, čiji su javni istupi postali predmetom brojnih političkih komunikacijskih analiza, Gong je pratio zaoštravanje diskursa vladajuće stranke na Facebooku. Službena Facebook stranica HDZ-a već tri godine objavljuje sadržaj obilježen vrijeđalačkim diskursom, u kojem se učestalo omalovažava, ismijava i proziva niz političkih aktera s jezikom primjerenijem grubim anonimnim internetskim komentarima, zaključak je Gongove Analize vrijeđalačkog diskursa službene političke komunikacije HDZ-a na Facebooku, autora Mateja Mikašinovića-Komše.

>>>Milanović komentirao odgovornost HDZ-a, naciljao ‘privrženika i gojenca’ Bačića | Fimi Media

Od 4.269 promatranih objava u periodu od 2020. do 2022., uočeno je 429 objava u kojima se političke aktere oslovljava vrijeđalačkim diskursom. Tako se Zorana Milanovića prozvalo “Kremljenkom” i “štetočinom”, oporbu “destruktivnom” i “cirkusom”, Možemo “Ne možemo”, Peđu Grbina “posrnulim” i “kurirom”, a Most “mališani” i “tragikomičnim jajanima”. Iako se opisi razlikuju, svima im je zajedničko nametanje opisa kojim se političke protivnike HDZ-a omalovažavalo i relativiziralo, u svrhu njihova predočavanja javnosti kao skupine nesposobnih, opasnih te u konačnici destruktivnih aktera, čiji bi dolazak na vlast prouzročio veliku štetu za građanke.

Srozavanja cjelokupne demokratske kulture

Iako je Milanović od 2020. godine upotrebljavao zapaljivu i vrijeđalačku retoriku u tolikoj mjeri da je postao prepoznatljiv (ali i popularan) po njoj u javnosti, svjedokinje smo prelijevanja i širenja takvog netrpeljivog političkog diskursa i među ostalim političkim akterima. Tako se srozava nivo političke kulture, u kojoj zatim ne postoji prostor za argumentiranu i sadržajnu raspravu, čime se ugrožava demokracija. Unatoč Gongovim upozorenjima o opasnosti takvog stila komunikacije, sam HDZ, kao stranka na vlasti te članica Europske pučke stranke, u svojoj službenoj političkoj komunikaciji na Facebooku preuzeo je stil komuniciranja koji potiče netoleranciju i polarizaciju u društvu, a svoje simpatizere ohrabruje na korištenje uvreda i “pljuvanje” po političkim oponentima.

Odabir načina na koji HDZ komunicira s javnošću nije pitanje koje se tiče samo HDZ-a, jer ono može imati dalekosežne posljedice za društvo. Umjesto poticanja konstruktivne rasprave i suparništva u demokraciji – što donosi pozitivne učinke za javnost – HDZ, zajedno s predsjednikom Republike, komunicira na način koji je ispod svake razine u demokratskom društvu te ujedno ne pokazuje znakove ublažavanja. Takvom se komunikacijom s političkog vrha normalizira vrijeđanje i omalovažavanje u javnom prostoru, čime se sužava prostor za argumentiranu raspravu o relevantnim društvenim i političkim pitanjima, a potiče netrpeljivost i stigmatizacija. Nazivanjem svojih političkih suparnika “štetočinama” i “destruktivnima” radi utrke za like-ovima može samo dovesti do srozavanja cjelokupne demokratske kulture u državi te opasnosti za demokratsko društvo – posebice u trenutcima permanentne nesigurnosti i straha uslijed pandemije, inflacije te rata u Ukrajini.


Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here