PreporučenoTech

Google javlja o intenzivnom hakiranju, informacijskim ratovima pod državnim sponzorstvom: COVID-19

Distribucija ciljeva pokušaja phishinga pod državnim sponzorstvom u travnju 2020. godine; Foto: Google

Grupa za analizu prijetnji Alphabetova Googlea javlja da su tijekom travnja odaslana 1,755 upozorenja pojedincima i biznisima čije su račune kompromitirali hakeri pod državnim sponzorstvom.

>>>Savjeti roditeljima za phishing, sexting, grooming, trolling, happy slapping i sextortion na webu

Tvrtke koje iznajmljuju hakerske usluge, od kojih je mnogima sjedište u Indiji, koriste Gmail račune kako bi se predstavile kao Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te njima ciljaju poslovne lidere u financijskim uslugama, konzultante i korporacije iz zdravstvenog sektora.

Napadi su zabilježeni u brojnim zemljama; uključujući Sloveniju, Sjedinjene Države, Kanadu, Indiju, Bahrain, Cipar i Ujedinjeno Kraljevstvo, ciljaju se stručnjaci u zdravstvu i medicini, što se odnosi i na zaposlenike WHO-a.

Napadi pod državnim sponzorstvom

U izvješću se navodi da grupe hakera pod državnim sponzorstvom napade izvode s različitim motivima; jedni traže informacije i kradu intelektualno vlasništvo, drugi ciljaju disidente ili aktiviste ili pokušavaju izvesti koordinirane kampanje utjecaja na javno mišljenje i širenja dezinformacija.

>>>Hakiran račun Jacka Dorseya, rasističke i prostačke objave podijeljene s 4 milijuna sljedbenika

“Mi smo od ožujka s YouTubea uklonili više od tisuću programa za koje vjerujemo da su dio veće kampanje i da djeluju koordinirano,” pišu na blogu Googlea.