PreporučenoTech

Google je postigao ‘kvantnu nadmoć’: FT  

Na stranicama NASA-e se prošlog tjedna, naizgled bez blagoslova Googlea, našao istraživački rad prema kojem ta korporacija posjeduje procesor za kvantno računanje koji je za 3 minute i 20 sekundi izveo izračune za koje bi najmoćnijem tradicionalnom i komercijalnom superračunalu, Summitu IBM-a, trebalo 10,000 godina, izvijestio je u petak Financial Times.

Istraživači Googlea kažu da je s izvedenim izračunom, koji je prije adventa kvantnih računala bio nemoguć, postignuta “kvantna nadmoć”.

>>>Fizičari okinuli prvu fotku kvantnog sprezanja iliti Einsteinove ‘sablasne akcije na daljinu’

“Dramatično ubrzanje u odnosu na sve znane klasične algoritme predstavlja eksperimentalno postizanje kvantne superiornosti nad računalnim zadacima i najavljuje došašće dugo očekivane računalne paradigme,” napisali su autori istraživanja prema citatu FT-a. “Prema našim saznanjima, ovaj eksperiment označava prvo računanje koje se može izvesti isključivo kvantnim procesorom,” naveli su znanstvenici.

Google je odbio odgovoriti na dodatne upite FT-a.

“Bristlecone”

Google je u ožujku 2018. godine predstavio svoj 72-qubitni kvantni čip s nazivom Bristlecone, rekavši tada da je “oprezno optimističan” kako će njime postići “kvantnu supremaciju”.

IBM  je prošlog tjedna predstavio 14 generaciju svog kvantnog računala s 53-quibta čija se komercijalna primjena očekuje u listopadu.

>>>Hrvatsko-američki fizičar sudjelovao u otkriću novog stanja materije

Tradicionalna računala koriste bitove čija vrijednost može biti isključivo jedan ili 0, a kvantna kvantne bite ili qubite, koji mogu pretpostaviti vrijednost jedan, nula ili oboje – i beskrajni broj vrijednosti između.