PreporučenoTech

Google kotrlja neuobičajeno složen core update za rangiranje kvalitete, suzbijanje spama

Google je u utorak 5. ožujka započeo s primjenom osvježene inačice svog “core” algoritma čiji je karakter sveobuhvatan i korjenit.

Riječ je o prvom osvježenje jezgre u 2024. godini.

Tvrtka je istovremeno zakotrljala i  spam update.

Primarna svrha oba osvježenja je odvajanje kukolja od žita i pospješivanje iskustva za krajnje korisnike.

Obavijest na službenim stranicama sugerira da bi pomaci u ovom navratu mogli biti tektonski za vlasnike kvalitetnih i izvornih web stranica.

Chris Nelson iz Googelovog tima za kvalitetu pretraživanja navodi da je aktualno ažuriranje “složenije od uobičajenih” jer podrazumijeva “promjene u višestrukim jezgrenim sustavima”.

Précis
Google je ključne promjene rezimira kao:
  • Poboljšano rangiranje kvalitete: algoritamski poboljšavamo naše temeljne sustave rangiranja kako bismo osigurali prikaz najkorisnijih informacija na webu i smanjili neoriginalni sadržaj u rezultatima pretraživanja.
  • Nova i poboljšana pravila o spamu: ažuriramo naša pravila o neželjenom spamu kako bismo sadržaje najniže kvalitete držali izvan Pretraživanja, poput isteklih web-lokacija koje su novi vlasnici prenamijenili u spremišta spama i neželjeni spam osmrtnica.

Plijevljenje nekvalitetnih, neoriginalnih rezultata

“Ovo ažuriranje uključuje pročišćavanje nekih od naših osnovnih sustava rangiranja kako bismo bolje razumjeli jesu li web-stranice beskorisne, imaju li loše korisničko iskustvo ili se čini da su stvorene za tražilice umjesto za ljude. To može uključivati web-mjesta stvorena prvenstveno za podudaranje vrlo specifičnih upita za pretraživanje.

Vjerujemo da će ova ažuriranja smanjiti količinu sadržaja niske kvalitete na Pretraživanju i poslati više prometa na korisne i visokokvalitetne web stranice. Na temelju naših procjena, očekujemo da će kombinacija ovog ažuriranja i naših prethodnih napora zajedno smanjiti nekvalitetan, neoriginalan sadržaj u rezultatima pretraživanja za 40%,” naveli su iz Googlea.

Kontekst

Google temeljna ažuriranja provodi nekoliko puta godišnje i ona su od velikog značaja za sve dionike weba jer izravno utječu na pozicioniranje u rezultatima pretraživanja i iskustvo korisnika.

Osvježavanje u pravilu traje do dva tjedna i globalnog je karaktera, no u ovom bi se navratu zbog složenosti moglo razvući kroz čitav mjesec.

Više informacija o statusu primjene dostupno je na Google Search Central.