PreporučenoTech

Google kotrlja značajnu doradu algoritma, ‘sustav korisnih sadržaja’

Google je u ponedjeljak 5. prosinca zakotrljao značajno osvježenje sustava za korisni sadržaj (engl. helpful content system) koji je u Sjedinjenim Američkim Državama inicijalno lansiran u kolovozu 2022. godine.

Kompanija je o doradi, čiji je opseg sada globalan, izvijestila u utorak nakon što je šira zajednica zainteresirana za Optimizaciju web stranica (SEO) zamijetila velike fluktuacije i oscilacije u svojim portfeljima.

>>>Titani weba, od ‘velikog praska’ do dominacije Googlea | VIDEO

“Sustav korisnog sadržaja ima za cilj bolje nagraditi sadržaj za koji posjetitelji procjene da su imali zadovoljavajuće iskustvo, dok sadržaj koji ne ispunjava očekivanja posjetitelja neće tako dobro funkcionirati,” napisali su u obavijesti o doradi iz Googlea.

U sukusu promjena, Google koristi novi, moćni algoritam koji pljevi kukolj od žita, odnosno degradira sadržaj dizajniran za pretraživače interneta a ne njegove korisnike.

>>>Google najavio korjenito osvježenje, promicanje sadržaja stvorenog od ljudi za ljude

“Sustav generira signal za cijelu web stranicu koji razmatramo zajedno s mnogim drugim signalima za rangiranje web stranica. Naši sustavi automatski prepoznaju sadržaj za koji se čini da ima malu vrijednost, nisku dodanu vrijednost ili na neki drugi način nije osobito koristan onima koji pretražuju,” napisali su iz tvrtke.

“Ovaj proces klasifikatora potpuno je automatiziran korištenjem modela strojnog učenja. Djeluje globalno na svim jezicima. To nije ručna radnja niti radnja protiv spama. Umjesto toga, to je samo jedan od mnogih signala koje Google procjenjuje za rangiranje sadržaja.”

>>>Google osvježava Street View Hrvatske

Google je također ponudio savjete i smjernice za izradu korisnog sadržaja, web mastere i vlasnike web stranica koji se nađu degradiranima.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima