PreporučenoTech

Google nabacio Pixel 3 s ‘kamerom koja vidi u mraku’ za oko 2 700 kuna

Google je u utorak na prvom danu godišnje konferencije za razvojne programere 2019 Google I/O lansirao pametni telefon Pixel 3a iznenadivši publiku i analitičare cijenom od 400 dolara (oko 2,650 kuna), upola manjom od drugih aktualnih modela iz serije.

Istovremeno je otkriveno da tvrtka prekida ekskluzivni sporazum o distribuciji s američkim telekomunikacijskim divom Verizonom, signalizirajući značajnu promjenu u hardverskoj strategiji, piše Reuters.

Tech analitičari kažu da pametni telefon s osrednjom cijenom Google pretvara u ozbiljnijeg igrača u industriji.

Pixel je na tržištu tri godine uz skromni do nikakav marketing te u prodaji kaska za snažnim rivalima poput Applea, Samsunga i drugih.

Google sad kreće u potjeru i javlja o širenju ugovora o distribuciji sa svim vodećim telekomunikacijskim tvrtkama u Americi osim AT&T-a s kojim još uvijek nije “premostio razlike”.

“Pravo je vrijeme” za proboj, rekao je ususret konferenciji Mario Queiroz, potpredsjednik Googlea zadužen za Pixel. “U početku je bilo bolje da na tržište uđemo fokusirano, ali sad smo na točki s koje smo spremi za širenje.”

Uznemiravanje android partnera

Tech analitičari kažu da pametni telefon s osrednjom cijenom Google pretvara u ozbiljnijeg igrača u industriji. Prijašnje uređaje iz Pixel serije su podjednako hvalili korisnici i recenzenti. Posebno je upečatljiva kamera i popratni “AI” sustav za snimanje noću jer upareni rezultiraju objektivno fantastičnim slikama trenutno nedostižnima konkurenciji.

https://www.youtube.com/watch?v=vc7LlUtQgNw
Google ne pretjeruje kad kaže da “AI” kamera na Pixel uređajima “vidi u mraku”

Zahvaljujući prosječnoj cijeni od oko 800 dolara Pixel serija nije ugrožavala sporazume Googlea s partnerima koji licenciraju Android OS, budući da masovna potražnja za pametnim telefonima počinje opadati iznad cjenovnog razreda od 500 dolara.

>>>Google predstavio nove kontrole, principe privatnosti: I/O

“Pixel je do sada bio više nalik hobiju nego ozbiljnom biznisu,” rekao je za Reuters šef istraživanja tržišta u tvrtki CCS Insight i odvagnuo da bi Pixel 3a i njegov veći rođak Pixel 3a XL s cijenom od 479 dolara mogli uzrujati i uznemiriti partnere.

“To je nalik hodanju po napetom užetu,” kaže Wayne Lam, analitičar IHS Markita. “Ne želite poremetiti svoje licence ali morate ići tamo gdje je novac.”