PreporučenoTech

Google razvojnim timovima prepolovio ‘ležarinu’ na Google Playu – do prvog milijuna

Google Play

Alphabetov Google javlja da će prepoloviti naknadu koju razvojnim timovima naplaćuje za izlaganje aplikacija u Google Play trgovini. Popust se odnosi na prvi milijun koji pojedini tim zaradi u godini, što će prema objavi zahvatiti njih 99%.

“To su sredstva koja programerima mogu pomoći da ojačaju svoje poslovanje u kritičnoj fazi rasta zapošljavanjem još inženjera, dodavanjem marketinškog osoblja, povećanjem kapaciteta poslužitelja i još mnogo toga,” navodi se na blogu posvećenom razvojnim timovima za Android.

>>>Vestager: Google štuje odredbe o online trgovcima, konkurentskim platformama

Google “ležarinu” naplaćuje ubiranjem 30% prihoda od prodaje, mikrotransakcija i drugih oblika monetizacije aplikacija, 15-postotoni popust na prvi milijun na snagu će stupiti s 1. stupnjem.

Tvrtka za analizu podataka Sensor Tower na temelju zarade Google Playa u 2020. procjenjuje da bi godišnja cijena popusta koji je najavio Google lani iznosila oko 587 milijuna dolara.

U širem kontekstu

Iako je smanjenje naknade predstavljeno kao čin pomoći i altruizma, Google se zajedno s Appleom suočio s negodovanjem zbog postotaka, odnosa prema “zakupcima” u trgovinama ili, kako bi to rekli u agencijama za zaštitu tržnih utakmica, iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi.

Obje su kompanije prozvale velike tvrtke i rivali poput Microsofta, Epic Gamesa, Spotify Tehcnologyja.., ali i startupi ili omanje tvrtke koje tvrde da naknade povećavaju cijene aplikacija i ograničavaju izbor potrošača.

>>>Ministarstvo pravosuđa SAD-a otvara novu, široku istragu tehnoloških divova

“Epohalni” je rat u kolovozu prošle godine započeo Epic, vlasnik Unreal Engina i brojnih videoigara, uključujući turbo popularni Fortnite, tužbom protiv Applea i Googlea zbog ubiranja danka na mikrotransakcije u aplikacijama.

>>>‘Epic tužba’ protiv Applea i Googlea zbog naplate ‘ležarine’: Fortnite

“Bilo da je to 15% ili 30%, za aplikacije dobivene putem Google Play trgovine, programeri su prisiljeni koristiti Googleove usluge plaćanja unutar aplikacija,” komentirali su najavu Google iz Epica za Reuters.