PreporučenoTech

Google tvrdi kvantnu superiornost – ‘porota’ na vijećanju

Lijevo: umjetnički prikaz Sycamore procesora ugrađenog u kriostat. (Forest Stearns, Google AI Quantum Artist in Residence) Desno: Fotografija Sycamore procesora (Erik Lucero, Research Scientist and Lead Production Quantum Hardware)

Google je 23. listopada formalno objavio postizanje “kvantne supremacije” nakon što su rezultati njegova istraživačkog tima objavljeni u žurnalu Nature, no tvrdnja izaziva prijepor.

“S prvom kvantnim izračunom koji se ne može emulirati na klasičnim računalima mi smo otvorili novo područje za istraživanje računalstva,” napisali su znanstvenici John Martinis i Sergio Boixo na službenom blogu.

Studija otkriva da je Google pomoću kvantnog računala Sycamore izveo zadatke sa slučajnim uzimanjem uzoraka dizajnirane za testiranje kvantnih potencija. Tim u istraživanju navodi da je za izračun milijuna nasumičnih kalkulacija trebalo 200 sekundi dok bi najmoćnijim tradicionalnim računalima današnjice za istovjetnu kalkulaciju trebalo 10,000 godina.

Navedenu tvrdnju je 21. listopada, ususret službenoj objavi istraživanja, osporio rival IBM čiji stručnjaci sugeriraju da bi se kalkulacije na klasičnim računalima uz nove tehnike mogle obaviti za 2.5 dana. Oba navoda trenutno izazivaju prepirku zainteresirane tech zajednice.

>>>Hrvatsko-američki fizičar sudjelovao u otkriću novog stanja materije

“Ja mislim da je porota još uvijek na vijećanju je li ovo uistinu kvantna nadmoć,” izjavio je za Science News profesor računalstva s čikaškog sveučilišta Bill Fefferman. “No, neovisno što se dogodilo, ja sam uvjeren da je ovo impresivan eksperiment. Oni utiru put u nov teritorij i idu tamo gdje još nitko nije bio.”

Granice na putu prema kvantnoj nadmoći

U znaku sazrijevanja tehnologije, IBM  je sredinom rujna predstavio 14 generaciju svog kvantnog računala s 53-quibta čija se komercijalna primjena očekuje do kraja listopada.

Tradicionalna računala koriste bitove čija vrijednost može biti isključivo jedan ili 0, a kvantna kvantne bite ili qubite, koji mogu pretpostaviti vrijednost jedan, nula ili oboje – i beskrajni broj vrijednosti između.

>>>Google je postigao ‘kvantnu nadmoć’: FT

Vijest da je Google postigao kvantnu nadmoć je procurila u nasumično kvantnom stilu kad je studija prošlog mjeseca slučajno objavljena na stranicama NASA-e o čemu je izvijestio Financial Times.