PreporučenoTech

Google ‘zaštitio’ autorska prava, europskim izdavačima ni novac ni isječci: članak 11

Richard Gingras, potpredsjednik Googlea zadužen za “News”, u srijedu je rekao da kompanija nema namjeru europskim izdavačima plaćati naknadu za prezentaciju njihova sadržaja i da će vijesti prikazivati isključivo s naslovom i/ili sićušnom sličicom kako to zahtjeva članak 11 Direktive o zaštiti autorskih prava – poznatiji kao “porez na linkove”.

>>>Jakovčić, Maletić, Petir, Šuica, Borzan i Zovko podržali prijepornu Direktivu o autorskim pravima

“Mi vjerujemo da ‘Pretraživanje’ mora funkcionirali na temelju relevantnosti i kvalitete, a ne komercijalnih odnosa,” piše na stranici Googlea posvećenoj “čestim pitanjima” europskih izdavača. “Mi zato ne prihvaćamo ničiji novac da bi ga uključili u generičke rezultate pretraživanja i mi ne plaćamo za linkove ili pregled sadržaja uključen u rezultate pretraživanja.”

>>>Njemački izdavači izgubili ‘suverenitet’ za naplaćivanje isječaka vijesti od Googlea

“Najava Googlea ne iznenađuje nikog tko je pratio pokušaje implementacije “poreza na linkove” u Španjolskoj ili Njemačkoj,” izjavila je za CNN Eleonora Rosati, profesorica i stručnjakinja za intelektualno vlasništvo i autorska prava. “Google je u Njemačkoj uveo istu politiku koju sada usvaja u Francuskoj,” rekla je.

Google je francuskim izdavačima dao istu ponudu kao španjolskim i njemačkim, oni “besplatno” mogu zadržati aktualni način prezentacije ili prihvatiti uvjete Direktive na čije su usvajanje nacionalne vlade obvezne do 2021. godine.

>>>Google dobio spor od javnog interesa, ‘pravo na zaborav’ ograničeno na EU

“Osim prometa koji šaljemo izdavačima, nastavljamo ulagati u novinsku industriju i pružati joj vrijednost na druge načine. Googleove tehnologije oglašavanja koriste mnoge web stranice, uključujući izdavače vijesti, gdje izdavači zadržavaju veliku većinu prihoda od oglasa. U 2018. Google je poslao 14,5 milijardi dolara izdavačima širom svijeta,” napisao je Gingras u postu u kojem detaljno objašnjava politiku Googlea.