PolitikaPreporučeno

Gorljiv i polarizirajući krajnji desničar Zemmour remeti francusku predsjedničku utrku

Eric Zemmour; Foto: Le Point/YouTube

Eric Zemmour, voditelj talk-showa koji kaže da bi ime Muhamed trebalo biti zabranjeno u Francuskoj još nije službeno potvrdio svoj ulazak u predsjedničku utrku u 2022. godini a već donosi nespokoj pobornicima i uzdanicama aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona.

Zemmour, 63-godišni pripadnik krajnje desnog političkog spektra koji za sobom tegli osude zbog poticanja mržnje u posljednjim se tjednima ponaša kao izazivač opisujući sebe kao “kandidata u raspravi”. On je u skladu s predizbornim pravilima napustio svoj prime-time talk-show.

Retuers piše da je riječ o polarizirajućoj figuri čija je karijera izgrađena na propitivanju i pomicanju granica političke korektnosti. Ankete sugeriraju da njegova popularnost raste među biračima iako kandidatura još nije službena.

Nastupajući s pozicije desnog centra, Macron je u prošlosti rado ako ne i neumorno koketirao s širim desnim političkim spektrom kako bi oslabio glavnu struju Republikanaca (Les Republicains) koje je 2002. godine osnovao tadašnji predsjednik Jacques Chirac te umanjio postojanu prijetnju koju predstavlja kranja desnica okupljena oko Nacionalne fronte Marine Le Pen.

>>>Desni centar čvrst, rekordno niska izlaznost frustrira Le Pen | regionalni izbori u Francuskoj

“Već dva mjeseca upozoravam Elizejsku palaču. Zemmour za nas nije dobra vijest,” rekao je Macronov blizak saveznik za Reuters. “Jedina osoba koja može pobijediti Macrona je kandidat desnog centra.”

“Francuska još nije rekla zadnju riječ”

Zemmour je prošlog tjedna u Toulonu predstavio knjigu “Francuska još nije rekla zadnju riječ” u kojoj žestoko kritizira “beskorisnu” Europsku uniju i valove migracije koji su doveli do erozije nacionalnog identiteta, dok sebe opisuje kao političkog autsajdera koji prepoznaje brige i nevolje srednje klase.

>>>Macron tužio autora oglasa koji ga prikazuje kao Hitlera | obveza cijepljenja

Sin židovskih brijača rođen u Parizu drži da je Francuskoj nužna renesansa nacionalnog identiteta. Među politikama koje zagovara je zabrana davanja nefrancuskih imena i nošenja nekršćanskih religijskih obilježja poput islamskih marama, prekrivala i šalova jer oni stoje na putu imigranata da postanu istinski građani Francuske.

“Moramo reći Francuzima migrantskog podrijetla da donesu odluku o tome tko su”, rekao je. “Problem je, jednostavno, u tome što su francuska država, njezini čelnici, iz kukavičluka odbili inzistirati na takvom izboru.”

Njegova je poruka odjeknula među okupljenima u Toulonu.

“Ima pravo u mnogim pitanjima, zar ne? Nema li previše useljenika?” rekla je Dany Becker koja je na predstavljanje knjige doputovala izdaleka. “Kad bismo održali referendume o mnogim od ovih pitanja, Francuska bi se složila s njim.”

>>>Građanin ošamario Macrona | VIDEO

Ankete su u posljednjim mjesecima postojano sugerirale finale predsjedničke utrke u kojem se odmjeravaju Le Pen i Macron, ali je Zemmour po ulasku odmah osvojio povjerenje između 8%-11% birača spremnih da ga podrže u prvom krugu.

Reuters piše da Zemmour podršku uglavnom grabi iz bazena krajnje desnice što bi moglo otvoriti put kandidatu srednjeg centra koji bi Macronu predstavljao veću prijetnju od Le Pen.

Uz Macrona, Le Pen i zagrijavanje Zemmoura glavne struje ljevice i desnice još nisu potvrdile svoje kandidate iako će se u utrku zacijelo uključiti nekolicina velikih imena.

Francuzi na prvi krug predsjedničkih izbora izlaze 10. travnja 2022. godine.

Pratite nas na Google vijestima