PolitikaPreporučeno

Gorljiva i ratoborna Kallas kandidirana za top diplomatkinju Unije

Lideri šest europskih nacija u utorak su dogovorili nominacije za top dužnosti Europske unije, doznao je Politico od upućenih izvora.

Iznenađenja su izostala, pa je za predsjednicu Europske komisije ponovno predložena Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Portugalac António Costa, a za visoku predstavnicu u vanjskoj politici Estonka Kaja Kallas.

Na vijećanju o top dužnostima sudjelovali su grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i njegov poljski kolega Donald Tusk iz redova pučana, premijer Španjolske Pedro Sánchez i njemački kancelar Olaf Scholz ispred socijalista, dok su liberalne struje predstavljali francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer na odlasku, Mark Rutte.

Europsko vijeće o nominacijama će u punom sastavu raspravljati u četvrtak u Bruxellesu.

Jedan od dužnosnika koji je sudjelovao u pregovorima za Politico je uz uvjetovanje anonimnosti potvrdio da je talijanska premijerka Girogia Meloni, čija je skupina konzervativaca nakon postizbornih komešanja postala treća sila Europskog parlamenta, nezadovoljna jer je još jednom isključena iz vijećanja.

Prema istom izvoru, njezino su sudjelovanje blokirali liberali koji svoju potporu Ursuli von der Leyen uvjetuju ostracizmom Meloni.

Dužnosnik je rekao da vjeruje u postizanje dogovora jer će Meloni dobiti značajan portfelj u dolazećem sazivu Komisije.

“Sada kada su se dogovorili, ovo bi kroz Europsko vijeće trebalo proći s lakoćom.”

Vijest o kandidaturama neposredno je osudio mađarski premijer Viktor Orbán čija nacija preuzima rotirajuće predsjedanje Europskom unijom.

Dogovor “napravljen s ljevičarima i liberalima ide protiv svega na čemu je utemeljen EU. Umjesto uključivosti, on sije sjeme razdora. Top dužnosnici EU-a trebaju predstavljati svaku članicu, a ne samo ljevičare i liberale!”

Građanska (ne)volja

S izuzetkom Coste, politički konsenzus oko top dužnosti još jednom je u koliziji s percepcijom europske javnosti koja otvoreno i zdušno prezire Ursulu von der Leyen.

Prijepor izaziva i kandidatura Kaje Kallas čija je obitelj u prošlosti imala neugodna iskustva s Rusijom, uključujući prisilnu deportaciju i/ili boravak u ruskim logorima.

Kaja Kallas; Foto: European Council

Među promatračima njezina lika i djela postoji jasan konsenzus da ona osobno iskustvo ne može odvojiti od svoje dužnosti i da je njezina glava “prevruća” za diplomaciju.

“Ova žena koja traži potpuni poraz Rusije i njezino komadanje na manje zemlje upravo je izabrana za novu glavnu ‘diplomatkinju’ EU-a, treću najznačajniju ulogu u EU. Koliko god bio loš, Josep Borrell će nam jako nedostajati, vrlo brzo,” komentirao je na X-u znameniti poduzetnik Arnaud Bertrand čije objave prati 248 tisuća ljudi.


Povezane vijesti