Biznis i ekonomijaPreporučeno

Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj

Njemačka je u četvrtak osnažila obznane unutar prvog stupnja uzbune zbog pada isporuke prirodnog plina iz Rusije, ali se suzdržala od dopuštanja pružateljima usluga da inflatorne pritiske proslijede potrošačima.

Reuters piše da je za sad riječ o uglavnom simboličnom signalu tvrtkama i domaćinstvima ali i upozorenju da bi, ovisno o tržištu, situacija s opskrbom mogla eskalirati u neželjenom smjeru.

>>>Rusija kažnjava Njemačku, smanjuje opskrbu i žari cijene na tržištu plina

“Ne smijemo se zavaravati: smanjenje opskrbe plinom gospodarski je napad na nas od strane (ruskog predsjednika Vladimira) Putina,” rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck čije su ratoborne riječi i odriješiti pozivi na embargo ruske nafte izgledno, ili očito, naljutili Kremlj.

Ministar je izrazio nadu da se prisilne redukcije u opskrbi mogu izbjeći, ali nije isključio takav scenarij, već je sve dionike pozvao na štednju.

“Plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj … Mi smo stoga obvezni smanjiti potrošnju plina, već sada, u ljetu.”

>>>‘Crni labudovi’ zaigrali za Rusiju | opskrba plinom

Berlin u posljednjim danima grozničavo promišlja o novih shemama, uključujući ljetni model aukcija čiji je cilj industrijske potrošače privoljeti, odnosno prisiliti na smanjenje potrošnje.

U igri je i 15 milijardi eura kreditnih linija za nabavku plina od alternativnih dobavljača kako bi se spremnici napunili prije zime.

Tri stupnja uzbune

Novoosmišljeni plan Njemačke za opskrbu plinom u izvanrednim situacijama ima tri stupnja od kojih je upravo aktiviran prvi.

>>>Godišnja cijena ruskih sankcija Njemačkoj oko pet milijardi eura | LNG

Drugi podrazumijeva dozvolu operaterima i pružateljima usluga da cjenovne pritiske prebace na potrošače, prvo na industriju a potom i domaćinstva.

Treći podrazumijeva redukciju opskrbe.

Habeck je rekao da drugi stupanj trenutačno nije nužan, ali bi mogao stupiti na snagu ako se nastavi stezanje opskrbe i uzlet cijena.

>>>Ako Rusija uskrati plin Njemačka tone u recesiju | BDI

“Ako ovaj minus postane tako velik da ga kompanije više ne mogu podnijeti i ako propadnu, u nekom trenutku prijeti pad čitavog tržišta – Lehman Brothers efekt u energetskom sustavu,” rekao je evocirajući slom američke investicijske banke u 2008. godini koji je označio početak “Globalne recesije”.

Utrostručeni računi

Njemačka udruga mjesnih komunalaca (Verband kommunaler Unternehmen, VKU) od vlade je u četvrtak zatražila zaštitu potporama i subvencijama uz upozorenje da su pružatelji usluga suočeni s insolventnošću jer maloprodajni kupci s niskim prihodima ne podmiruju račune.

>>>Cijena dnevne uvozne kvote ruskog plina za EU u mjesec dana skočila s 259 na 689 milijuna €

Na uzbunu je zazvonio i predsjednik Savezne agencija za mrežne djelatnosti Klaus Müller uz procjenu da bi se cijene plina za potrošače mogle utrostručiti.

>>>Komisija traži obvezu ugradnje solarnih panela, hitnu štednju – energetsku redukciju

“Ako ekstrapolirate, puno ovisi o tome kako se grijete, kako je vaša zgrada izgrađena, ali (situacija s opskrbom) može utrostručiti prethodni račun za plin,” rekao je za RTL/ntv televizije.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazuju da je Njemačka u prva četiri mjeseca ove godine uvezla 22% manje prirodnog plina nego u istom razdoblju lani, cijene su s godine na godinu porasle za 170%.

Upozorenje o širim nevoljama s opskrbom u Uniji u četvrtak je stiglo i iz izvršnog tijela Europske unije.

“Rizik od totalnog prekida opskrbe plinom sada je stvarniji nego ikad prije,” rekao je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (6)

  1. […] Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj 24/06/2022 […]

  2. […] Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj 24/06/2022 […]

  3. […] >>>Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj […]

  4. […] >>>Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj […]

  5. […] >>>Gorljivi Habeck promišlja o usudu: plin je od sada oskudna roba u Njemačkoj […]

  6. […] ministar gospodarstva Robert Habeck čiji su gorljivi i loše odmjereni pozivi na embargo ruske nafte naljutili Kremlj i kumovali aktualnoj neizvjesnosti, do sad je postajano […]

Comments are closed.